Connect with us

Общество

БНТ със специална програма за клетвата на американския президент

Avatar

Публикувано

на

Цветелина Йорданова

Цветелина Йорданова, снимка: ПР

Специални пратеници на обществената телевизия предават церемонията на живо

Българската национална телевизия ще проследи специалната церемония, на която ще положат клетва избраните за американски президент Джо Байдън и вицепрезидент Камала Харис. На 20 януари 2021 г. специалното издание на предаването „Още от деня“ ще се излъчва от 18:30 до 20:00 часа по БНТ 1 и онлайн по www.bntnews.bg. Предаването ще проследи на живо официалната церемония от Вашингтон. Събитието започва в 18:30, а самата клетва и първата реч на Байдън като действащ президент са в 19:00 часа. Специални пратеници на БНТ в американската столица са Цветелина Йорданова, изпълнителен продуцент „Международни новини“ и Владимир Богдански, оператор. А опитната журналистка Надя Обретенова ще води предаването „Още от деня“. Към нея ще се присъединят международните коментатори на БНТ Евгения Атанасова и Йоана Левиева – Сойер.

Всеки детайл от церемонията по встъпването в длъжност на Байдън и Харис, както и анализ на политиката в САЩ, промяната, която предстои в глобалната политика, наследството на Тръмп и напрежението в американското общество – са темите, които ще коментират анализаторите от студиото в София и от Вашингтон.

Първите моменти на подготовката за събитието във Вашингтон, както и прогнози от големите столици в света  ще бъдат акцент в международното предаване „Светът и ние“, което се излъчва от 16:40 ч.

Advertisement

В деня на инаугурацията на американския президент, БНТ 1 ще излъчи и специален филм в рубриката „В кадър“ от 21:30 ч. „Битката за душата на Америка“ прави обобщение на най-необичайните избори в новата история на САЩ, проведени на фона на пандемия. Избори, белязани от рекордно предварително гласуване, довело до безпрецедентно дълго броене на гласовете и очакване на резултата от изборите в продължение на дни. Проследява стратегиите на двамата основни претенденти – Джо Байдън и Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом и най-вече сблъсъкът им по най-важната тема на годината – ковид – 19, довел в крайна сметка до победата на демократа и загубата на Тръмп, пропилял шансовете си за втори мандат по време на коронакризата. Автори на филма са Цветелина Йорданова и Александър Марков, а оператори са Атанас Атанасов и Владимир Богдански. Режисьор на лентата е Мария Христова, монтаж – Цветослав Юруков.

Двамата журналисти и операторите заснеха филма по време на пътуването си до САЩ, за да отразят изборите. Във филма авторите показват, чрез героите си разделението на Америка –  привърженици на демократите и републиканците; фенове и противници на Тръмп; хора, изповядващи различни ценности и представи за страната си и управлението й.

Гледайте БНТ 1 на 20 януари 2021 г. и проследете церемонията по встъпване в длъжност на Байдън и Харис. Чуйте прогнозите на анализаторите в специалните предавания: 

  • 16:40 ч. – „Светът и ние“ по БНТ1 и онлайн на www.bntnews.bg;
  • 18:30 ч. – 20: 00 ч. специалното издание на „Още от деня“ по БНТ1 и онлайн на www.bntnews.bg;
  • 21:30 ч. „В кадър: Битката за душата на Америка“ по БНТ 1.
Continue Reading
Advertisement