Connect with us

Lifestyle

БНТ с нов подкаст – „Домът на българското кино“

Avatar

Публикувано

на

BG CINEMA 780x400 KV

Христо Мутафчиев е първият гост на проекта, посветен на подкрепата за филмопроизводството и българското кино като цяло

Българската национална телевизия е най-големият продуцент на телевизионно кино у нас и наскоро обяви сесия за филмопроизводство на стойност над 4.5 млн. лв. От днес, обществената телевизия стартира специална мултиплатформена поредица, част от кампанията “Домът на българското кино”.

В едноименния подкаст телевизията предлага честен разговор за българското кино с емблематични актьори, режисьори, сценаристи и продуценти, които споделят каква е рецептата за успешен български филм/сериал; трябва ли да има деление между фестивалните журита и публиката. Слушателите ще научат още, как се е отразила славата на Мариан Вълев и на Йоана Буковска, както и много вълнуващи истории от снимачната площадка.

Искаме да подкрепим киното ни максимално (не само с пари), а чрез цяла поредица от активности, които подкрепят качествените български филми. БНТ е домът на българското кино и ще продължим да отваряме вратите му за зрителите в следващите месеци. Форматът, който стартираме днес е не само припомняне на направеното до момента, но и уважение към кинематографистите у нас“, споделя авторът на новия подкаст и член на Управителен съвет на БНТ Антон Андонов.

Мултиплатформеният проект „Домът на българското кино“ включва повече от 30 епизода с мнения, спомени от снимачната площадка и отговори на трудни въпроси за българското кино, които дават създателите на някои от най-впечатляващите и знакови филми и сериали на БНТ.

Всеки вторник и четвъртък, слушателите ще чуят разговори с емблематични български актьори, режисьори, сценаристи и продуценти като Христо Мутафчиев, Иван Бърнев, Маргарита Гошева, Ивайло Захариев, Мариан Вълев, Йоанна Буковска, Виктор Божинов и Евтим Милошев.

Advertisement

Щастливи сме, че в поредицата участваха и популярни създатели на “частни” филми като Ники Илиев и Зорница София“, допълва Антон Андонов.

Гостите в “Домът на българското кино” ще разкрият впечатляващи истории от снимачната площадка, а най-запомнящите се цитати ще бъдат споделени и в програмите на БНТ, както и в YouTube и социалните мрежи.

Христо Мутафчиев е първият гост в поредицата. Популярният актьор и председател на Съюза на българските артисти разкрива повече за някои от най-емблематичните си роли на екрана – Ачо от “Дунав мост”, д-р Томасян от “Клиника на третия етаж” и Райчо от “Миграцията на паламуда”. С какво всяка роля му е ценна? Труден зрител ли е българинът? Защо Ачо получи повече сцени в “Дунав мост”? Това са само част от въпросите, чиито отговори ще се намерят в думите на Мутафчиев.

Епизод 2 на подкаст поредицата ще излезе в четвъртък (3 декември), а гост в него ще бъде актьорът Иван Бърнев.  В него популярният актьор ще разкрие повече за снимачния процес на сериала “Островът на сините птици”, както и какво е залегнало в актьорското му верую.

Епизод 1 на подкаста „Домът на българското кино“ слушайте ТУК.

https://soundcloud.com/user-560261172/domt-na-blgarskoto-kino-01-khristo-mutafchiev

Advertisement

„Домът на българското кино“ е мултиплатформена поредица на БНТ, посветена на новата сесия за филмопроизводство на обществената телевизия и българското кино. Всеки вторник и четвъртък, поредицата среща с слушателите с емблематични български актьори, режисьори и сценаристи, които споделят вълнуващи истории от снимачната площадка. Можете да откриете епизодите в ефира на Българската национална телевизия, в официалните подкаст канали, както и на обновените сайтове www.bnt.bg и www.bntnews.bg

Continue Reading
Advertisement