Connect with us

Телевизия

БНТ 2 ще излъчи два филма с участието на Антонио Бандерас

Avatar

Публикувано

на

На 10 април (неделя) от 13:30 ч., БНТ 2 ще излъчи „Другата Аржентина“, а в 21:00 ч. историческата драма „Алтамира“ като и двете продукции са с участието на Антонио Бандерас.

Историята на филма „Другата Аржентина“ разказва за изчезналите хора през военната диктатура в Аржентина. В края на 70-те години на ХХ век в Буенос Айрес, главният герой Карлос ръководи детска театрална трупа и както повечето артисти вярва, че може да продължи дейността си нормално въпреки репресиите. Съпругата му Сесилия е журналистка, която изобщо не споделя неговите заблуди. Тя е наясно с кошмара наоколо и попада съвсем вътре след неин изобличаващ материал за необяснимо изчезващи хора в Аржентина.

Режисюр на филма „Другата Аржентина“ е Кристофър Хамптън. В ролите зрителите ще видят Антонио Бандерас, Ема Томпсън, Рубен Блейдс, Мария Каналс, Куно Бекер, Летисия Долера, Антон Лесер и други.

Филмът „Алтамира“ разказва историятая на Марселино де Саутуола (испанец), представил пред света най-важното откритие през XIX век – пещерата Алтамира и нейните рисунки с предизвикателството към науката, религията и историята. Филмът е базиран на истински събития, като откритието е ярък пример на праисторическо изкуство с разработени анималистични теми. Включена е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Проучванията си Саутуола започва през 1875, но до значението им стига след посещение на Световното изложение в Париж през 1878, където вижда подобни изображения, представени като датиращи от Късния палеолит. С помощта на професор от Мадрид, през 1880 излага своите открития пред академичния свят. Посрещнат е със скептицизъм и обвинения. Научното общество отхвърля автентичността им, църквата – още повече. Заради добрата консервация на рисунките дори е обвинен в преднамерено фалшифициране. Местен жител свидетелства, че са поръчани на художник да ги нарисува за лично облагодетелстване на Саутуола – за слава и богатство. Зад граница също го обвиняват, после го признават. Но Марселино де Саутуола не се отказва да защитава находките си и произхода им пред учени, историци, географи и свещеници. През цялото време съпругата Кончита и дъщеря му Мария го подкрепят и страдат заедно с него. Но светът го признава 14 години след смъртта му – през 1902.

В ролите зрителите ще видят испанския актьор Антонио Бандерас, както и Голшифте Фарахани, Клеман Сибони, Рупърт Евърет, Ирене Есколар, Пиер Нини, Конча Идалго, Хенри Гудман и други. Режисьор на филмовата лента „Алтамира“ е Хю Хъдсън и оператор Хосе Луис Алкан. Оригиналната музика е от Марк Нофлер и Ивлин Глени, съчетана с класика от Шопен, Моцарт, Бах, Скарлати, Щраус, Вагнер, Белини.

Advertisement

Гледайте „Другата Аржентина“ на 10 април (неделя) от 13:30 ч. и „Алтамира“ от 21:00 ч. по БНТ 2.

Continue Reading
Advertisement