Connect with us

Култура

Богато илюстрирани детски книжки пренасят читателя в света на Северноамериканските индианци

Avatar

Публикувано

на

bizonovata jena cover

PrintДетските книжки „Седем братя и една сестра“ и „Бизоновата жена“ (ИК „Изток-Запад“), преразказани и великолепно илюстрирани от британеца Пол Гобъл, ни потапят в света на коренните жители на Северна Америка. Цветните издания ще са истинска наслада за всеки, който се интересува се от индианската духовност и култура.

Интригуващата легенда на племето шайени за произхода на съзвездието Голямата мечка е описана по увлекателен начин от британеца Пол Гобъл в „Седем братя и една сестра“. Цветното издание проследява историята на индианска девойка, която потегля към северните земи, за да намери своите седем братя. Облеклото на индианците и другите предмети, нарисувани в книгата са вдъхновени от автентични образци, изработени от шайените. Показателни за индианското светоусещане са заключителните редове: „Чуйте какво казват звездите! Ние никога не сме сами в нощта.“

В „Бизоновата жена“ – отново илюстрирана от автора – се запознаваме с история, разказвана сред племената, които следвали бизоновите стада из Големите северноамерикански равнини. Бизоните осигурявали на индианците храна, кожи и други необходими за живота им неща. Легендата разказва за тясната връзка между хора и животни, а също и за силата на любовта. Прекрасните илюстрации, представящи природни картини, индианци и бизонови стада потапят читателите в един красив и нов свят.

PrintПол Гобъл е роден във Великобритания. Интересът му към коренните жители на Северна Америка и тяхната култура започва още от в детските му години. През 1959 г. Гобъл предприема пътуване до САЩ, където гостува на няколко индиански племена, участва в техните празненства, посещава много музеи и места, свързани с индианската история и култура. През 1969 г. излиза първата му книга „Разказът на Червения ястреб за последната битка на Къстър“. В нея читателите се запознават с неповторимия му стил на илюстриране и таланта му на разказвач, които стават негова запазена марка. Характерно за илюстрациите му е, че всеки един детайл от нарисуваните предмети, облекла, птици, растения е верен на природния или култуно-исторически оригинал. През 1977 г. Пол Гобъл окончателно се премества в САЩ, а през 1984 г. става и американски поданик. Ритуално е осиновен от правнука на известния сиукски вожд Червения облак и получава името Малкия Гръм. Носител е на множество награди, като през 1979 г. „Момичето, което обичаше диви коне“ печели престижната награда „Кейлдкот медал“ за детска илюстрирана книга. Творчеството на Пол Гобъл е обичано от милиони читатели в десетки страни по света. Днес авторът живее със съпругата си в Рапид, Южна Дакота.

Книжките „Седем братя и една сестра“ и „Бизоновата жена“ са прекрасно илюстрирани и увлекателно преразказани индиански легенди, които пренасят читателя, без значение от възрастта, в далечната предколумбова Америка, позволявайки ни да се докоснем до автентичната индианска култура.

Continue Reading
Advertisement