Connect with us

Култура

Богът измамник разказва истината за Рагнарок в „Евангелието на Локи“ от Джоан Харис

Avatar

Публикувано

на

Излезе „Евангелието на Локи“ – забавен и неочакван преразказ на скандинавската митология през погледа на бога измамник Локи – от бестселъровата авторка Джоан Харис.

По книжарниците вече можете да намерите „Евангелието на Локи“ от Джоан Харис – нов преразказ на скандинавската митология през погледа на най-симпатичния антигерой в нея, измамника Локи.

Джоан Харис, добре позната на българския читател с романите си „Шоколад“ (дал основа за хитовата филмова адаптация с участието на Жулиет Бинош и Джони Деп), „Праскови за кюрето“, „Къпиново вино“ и други, се завръща в сферата на фолклора, за да изгради неочакван и смайващо оригинален преразказ на нордическите предания.

Локи. Той е познат под много имена – Носителят на светлината, измамникът, шегобиецът. Мразен еднакво от богове и демони заради страстта си към създаването на проблеми, Локи винаги е бил представян в не особено благоприятна светлина от бардовете.

Но това предстои да се промени, защото на симпатичния антигерой му е дошло до гуша от това да бъде хулен и критикуван. Локи е решил да разкаже историята си сам – и както единствено той умее.

Advertisement

Когато в началото Один въвежда Локи в Асгард, недоверието, което всички изпитват към младия бог, е осезаемо. Не че Локи изпитва кой знае колко топли чувства към останалите. Тор в очите му е основно мускули, малко мозък, Балдур е толкова съвършен, че направо да ти се доповръща, стражът Хеймдал е надут пуяк, а собствената му съпруга Сигюн е вероятно най-досадната жена в Деветте земи.

Е, останалите богове може да не са най-големите почитатели на Локи, но поне Один е на негова страна. Само че повелителят на небето крои свои планове и е не по-малко манипулативен от прочутия измамник. Один има нужда от някого, който да му свърши мръсната работа, и много добре знае как да притисне брат си в стената.

Локи е носител на Хаоса, а Один има нужда именно от него, за да предизвика промяната в света, която иска.

Но Хаосът може ли да бъде опитомен? Сянката на Рагнарок надвисва над Асгард… и ще постави на изпитание всичко, което някога сме мислили, че знаем.

Разказан от първо лице от името на любимия на всички антигерой, „Евангелието на Локи“ е неочакван роман, който не спира да забавлява. Джоан Харис разкрива ново лице на познатите нордически митове и легенди – версия, в която Хаосът е добродетел, мракът се крие на неподозирани места, а един симпатичен измамник се бори за разбиране… и може би за малко справедливост.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement