Connect with us

Музика

Борис Ковач на 3 ноември, четвъртък, в „София лайв клуб“

Avatar

Публикувано

на

За легендарния новосадски музикант ще открият Ambient Folklore и Space Trio. Всички закупени билети за обявеното преди година издание важат без презаверка!

Най-сетне трижди отлаганият софийски концерт на световноизвестния композитор на нова музика и саксофонист на Войводина Борис Ковач и неговия квартет ще се състои на 3 ноември, четвъртък, в „София лайв клуб“ като част от честванията на 14-ия рожден ден на концертната серия „Аларма Пънк Джаз“ на БНР. Поради специфичната международна обстановка и неколкократно променяните Ковид-протоколи през цялата 2021 и началото на 2022 се наложи голямото събитие на няколко пъти да бъде пренасрочено, но нека вземем позитивите от цялата ситуация – програмата за 3 ноември ще е още по-богата, ще включва както избрани произведения от камерната музика на Ковач и нови аранжименти на познати, но и на никога несвирени пред публика произведения от периода на неговите театрално-джазови формации LaDaABA Orchest и La Campanela, така и съвсем нови творби, родени през последната година.

Борис Ковач (1955, Нови Сад) е композитор, саксофонист и мултимедиен артист от провинция Войводина, Сърбия. Създател е на музикалните формации Ritual Nova Ensemble (прероден днес, четвърт век по-късно, като New Ritual Quartet), LaDaABa Orchest и La Campanella, както и на Музикалния театър „Огледало“ в Нови Сад. Записва музиката си в домашното си студио Kachara в селцето Буковац над Петроварадинската крепост. Уникалното му творчество носи духа на мултиетническата Войводина и включва театрална, филмова и съвременна камерна музика, квази-танга и валсове, деликатно вмъкнати фолклорни елементи, пърформънс на границата между музиката и други сценични изкуства (особено програмата „Последното балканско танго“) и съвместни проекти с композитори и инструменталисти като Стеван Ковач Тикмайер и Давид Йенгибарян.

В София не сме го гледали от 2014г., а конкретно в „София лайв клуб“ – от 2012, когато представи за пръв път на международна сцена програмата на импровизационното си дуо с арменския акордеонист Давид Йенгибарян. В настоящия момент го хващаме в съвсем нова творческа фаза – тъкмо след завършването на първия му документален филм като режисьор („4 слънца и пиано“, посветен за живота извън системата) и на албума с песни по произведения на Пабло Неруда, Рилке и Блейк „Garden Of Love” (съвместно с живеещия в Мелбърн певец Йосип Томич и с израелския контрабасист Дани Мор).

Преди неговия квартет на сцената на „София лайв клуб“ с кратки 30-минутни сетове ще излязат две емблематични български инструментални формации – Space Trio и Ambient Folklore.

Advertisement

Space Trio е създадено от легендата на съвременната импровизирана музика у нас Георги Ангелов (перкусии), Живко Братанов (пиано) и Васил Хаджигрудев (контрабас). Имат един издаден албум за португалския авангарден лейбъл Creative Sources, a тази есен бяха и първата българска формация, поканена да участва на фестивала „Джаз край Вардара“ в Македонската филхармония. Васл Хаджигрудев е състудент на Лав Ковач, сина на Борис Ковач и дългогодишен барабанист на всичките му групи, и двамата свирят заедно в триото „ХаКо“ (от ХАджигрудев и КОвач), пост-джаз квартета Zemljani и експерименталното дуо „Схимник“. Васил е и българският участник в екипа на новосадския лейбъл за съвременна музика и авангарден джаз HORZ, основан от Лав Ковач.

Ambient Folklore e нова инструментална реинкарнация на познатото трио за средновековна музика със същото име. В основата са Петър Делчев от „Исихия“ и „Кайно йесно слонце“ (еллектрифицирано хърди-гърди) и Евгени Чакалов (електрическа баритонова китара). През 2021г. към тях се присъединяват още Юлия Узунова от „Кайно йесно слонце“ (калвишни и саунд дизайн) и Петър Тодоров от „Ирфан“ (електрически перкусии). Творчеството им е на границата между фолклора, пост-рока и съвременната музика и предлага богата палитра от мелодии и звукови текстури, едновременно сродна на предишните групи на членовете на квартета и съвсем нова като звук и концепция. Ambient Folklore стоят еднакво добре на сцена и с атмосферични дроун-ембиънт проект като Leaver, с които беше първият им концерт в Дома на киното през 2020г., и с инди-фолк герои като Tapi Project от Гуджарат, с които свириха заедно това лято. На 3 ноември „Аларма Пънк Джаз“ ще ги постави в една съвсем нова среда… или пък не чак толкова нова: нека си припомним, че като член на „Исихия“ Петър Делчев вече е свирил с Борис Ковач на една сцена – преди цели 20 години във Военния клуб.

БИЛЕТИ за събитието от 35 лв има в EpayGo https://epaygo.bg/8521431786 и на касите на EasyPay в цялата страна. На входа ще са по 40 лв. Всички закупени през миналата година билети важат без презаверка.

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1544341359330282

ПРОГРАМАТА ЗА ВЕЧЕРТА като часове е следната:

Advertisement

19:00ч. – отваряне на вратите

20.15ч. – Space Trio

20.50ч. – Ambient Folklore

21.40ч. – Борис Ковач и New Ritual Quartet

Advertisement
Continue Reading
Advertisement