Connect with us

Музика

„Булевардът на залеза“ взриви препълнената зала на Музикалния театър

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Премиерните дати на „Булевардът на залеза” на 27, 28 и 29 януари предизвикаха фурор в препълнената зала на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“. Мюзикълът на гениалния Андрю Лойд Уебър, който печели три награди „Тони“, включително и за мюзикъл на годината, бе представен за първи път на българска сцена, а билетите не стигнаха за всички желаещи.

Изпълнението на звездите на Музикалния театър, майсторската режисура,  костюмите и невероятния декор заредиха всички присъстващи с чиста енергия и успяха да ги направят съпричастни с драмата на филмовите звезди, скрита зад блясъка и рекламите на Холивуд – цената на славата, изкушенията и самоизмамата. А публиката благодари за това невероятно преживяване по единствения възможен начин – с препълнена зала и бурни аплодисменти.

Постановъчният екип и изпълнителите са изцяло български, а правата за представленията са отстъпени от британския композитор ексклузивно на Музикалния театър. Режисьор е директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, който прие предизвикателството да се завърне към мюзикъла след почти 23 години.

снимка: PR

Advertisement

Двигателят на идеята за българската премиера на „Булевардът на залеза“ и колаборацията със Софийската опера е директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова. „За 20 години, аз получих всичко, което можах от театъра. Сега дойде моментът, в който аз да му дам всичко“. Арсенова благодари специално и на режисьора Живко Ботев, който е възстановил прекъснатата връзка със сър Андрю Лойд Уебър и така става възможно през 2016 г. Музикалният театър да поднови преговорите.

“Работата на режисьора е изключително важна – преизвикателството, ролята на артиста, заглавието, режисьорската визия, която не те оставя да влезеш в рутината”, споделя Марияна Арсенова и признава, че е мечтала да работи по този проект именно с акад. Пламен Карталов.

Той на свой ред разказа, че не е избрал типичния забавен за мюзикъла стил, а прийома на филмовия „ноар”, т. е. жанра на черния филм.

„Затова и произведението на Андрю Лойд Уебър можем да наречем не просто мюзикъл, а черен мюзикъл. Сюжетът, характерен за него, е криминален. Бих го нарекъл и мюзикъл – трилър“, сподели режисьорът. По думите му „прекрасни са сцените на главните герои, истински живи хора, с трепет, страст и безконтролна енергия на емоциите си, но тук е и объркаността в отношенията им – изпълнени с възбуда от недоизказаност, тревога и опъващи нервите им постъпки”.

снимка: PR

Сюжетът на мюзикъла е добре познат на киноманите от едноименния филм на Били Уайлдър, който е удостоен с 11 номинации и 3 награди Оскар. Главните герои са все по-избледняващата холивудска звезда Норма Дезмънд и неуспелият сценарист Джо Гилис. Той мечтае да напише сценария на живота си, а тя – да се завърне триумфално на екрана. Пътищата им се пресичат и актрисата въвлича мъжа във фантазиите си.

Продължава огромният зрителски интерес към “Булевардът на залеза” в Музикалния театър. Следващите дати за представления са: 25 февруари (събота) от 19:00 часа и 26 февруари (неделя) от 17:00 часа и 1 март (сряда) от 19:00 часа.

Advertisement

снимка: PR

Continue Reading
Advertisement