Connect with us

Lifestyle

Българинът предпочита родното вино

Avatar

Публикувано

на

Kaufland Vino jpg

снимка: ПР

Бялото вино измества червеното от лидерската позиция

В България продажбите на български вина са в пъти повече от тези на вносните. Такава тенденция показват данните на Kaufland България за консумацията и нагласите на клиентите. От години ценителите в страната избират за трапезата и специалните си празници вино от български производители. Наблюдава се и районираност в търсенето – потребителите от традиционните винарски райони в страната избират местните сортове и производители. Типичният винолюбител от Мелник, вместо да закупи Тракийски Мавруд, е по-склонен да заложи на характерните за местния тероар Мелник 55 или Широка мелнишка лоза.

Много позитивна за родния пазар тенденция очертава ритейлърът –  с възраждането на лозови масиви от традиционните български сортове като Мавруд, Тамянка, Мелник 55 и Рубин и др. се повишава и търсенето им от страна на потребителя.

За налагане на местните сортове помага и популярната в последните години тенденция – във винопроизводството да се купажират местни с класически сортове.

Advertisement

От популярните сортове, предпочитани от българина, остават  Мерло, Шардоне, Каберне Совиньон. А в последните години се наблюдава ръст при Совиньон Блан, Сира, както и Каберне Фран, който набира особена популярност последната година.

Бялото вино чувствително измества червеното от лидерската позиция по продажби. При него вече не се наблюдава сезонност на търсенето. Розето и пенливите вина също растат за сметка на червеното, което остава предпочитано основно през студените месеци на годината. Причината за това е, че винолюбителите търсят свежи вина с плодов „нос“, по-нисък алкохолен градус, лесни за съчетание с храна и самостоятелна консумация.

Винената култура на българина расте последните години. Това показва повишеният интерес от страна на потребителя към вина от висок ценови клас. В коледно-новогодишния период Kaufland България отчита ръст в търсенето на вино в бутилка пред вина в bag-in-box-разфасовка. Очакванията на ритейлъра са, че тази тенденция ще продължи и през 2023 г.

Специално за празника на виното

За Трифон Зарезан Kaufland България предлага специално подбрана селекция от вина на празнични цени, съобразени с вкуса и търсенето на българина. Над 20 вида от напитката на боговете могат да бъдат намерени тази седмица в магазините на Kaufland  на специални цени. За почитателите на дестилатните напитки ритейлърът е селектирал за празника 9 гроздови и плодови ракии. За избора на храната не е нужно да се консултирате със сомелиер, защото в брошурата за седмицата ритейлърът е предложил и подходящи за комбиниране с вината меки и твърди сирена и колбаси.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement