Connect with us

Полезно

Българинът се интересува все повече за здравето на сърцето си

Avatar

Публикувано

на

Според специално проучване, проведено от Becel по време на изложението „Мисия Здраве“, една от най-ефективните промени в начина на хранене с цел намаляване на сърдечно-съдовия риск е замяната на наситени и транс мазнини с полиненаситените мазнини Омега 3 и 6. Четвъртото издание на форума привлече в центъра на столицата над 15 000 човека, загрижени за своето здравословно състояние.

80,6 % от запитаните посочват здравословното хранене и избягването на вредни храни като най-важното правило в превенцията на сърдечни болести, следвано от физическа активност и спорт, както и прекратяване на тютюнопушенето. 73,8 % споделят, че предпочитат да консумират източници на ненаситени мазнини, сред които и есенциалните мазнини Омега 3 и 6, като риба, растителни масла и мек трапезен маргарин, вместо наситени мазнини от животински произход, тъй като те увеличават нивата на лош холестерол в кръвта.

Prof. Stefka Petrova-dietolog-zdravoslovno-hranene„Препоръчително е мазнините да осигуряват от 20 до 35% от енергийната стойност на храната, като количеството на наситени мастни киселини, които постъпват от животинските мазнини, да е колкото възможно по-малко, но не повече от една трета от общото количество. Важно е есенциалните мастни киселини, които не можем да синтезираме в организма си и непременно трябва да приемем чрез храната, да са част от всекидневното ни меню, а те постъпват основно от растителните мазнини. Основен източник на полезните Омега-3 мастни киселини са някои риби. Добро количество Омега 3 и Омега 6 може да бъде открито в някои растителни масла (рапично олио, ленено, сусамово, орехово масло), също и в новото поколение меки маргарини за мазане, които са произведени чрез съвременни технологии – не съдържат транс-мастни киселини и са базирани на растителни масла; както и в семена, ядки и мазни риби“ -споделя проф. Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика.

В рамките на изложението „Мисия Здраве“ посетителите имаха възможност да наблюдават демонстрация за приготвяне на маргарин по рецептата на Becel в домашни условия, изцяло съставен от растителни масла и мазнини, богати на Омега 3 и 6.

Анкетираните изчислиха възрастта на сърцето си с помощта на специално онлайн приложение, препоръчано от Световната сърдечна федерация. Те попълниха кратки данни за физическото си състояние като ръст, тегло, вредни навици и стойности на кръвното налягане, на базата на които бе изчислена приблизителната възраст на тяхното сърце. Оказа се, че тези от участниците, които са с от 5 до 10 години „по-младо“ сърце в сравнение с тяхната биологична възраст, спазват определни правила в ежедневната грижа за сърдечно-съдовото си здраве – здравословно хранене, полезни растителни мазнини и спорт.

А вие знаете ли на колко години е Вашето сърце? Можете да го изчислите само за 5 минути, използвайки специалното онлайн приложение – http://www.heartage.me/

Advertisement

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“600″]Polezni_maznini2[/media-credit]

За Becel и приложението „Възрастта на сърцето“:

Becel е ново поколение маргарини и продукти за мазане за здраво сърце, с хранителен профил, който следва най-новата хранителна препоръка на Международната асоциация за сърдечно здраве. Хранителният профил на Becel спомага за поддържане на нормално ниво на холестерола. Неговата рецепта е базирана на най-значимите изследвания в областта, така че Becel:

– Съдържат естествени растителни масла, като слънчогледово, масло от рапица, соево и масло от ленено семе;

– Има високо съдържание на полиненаситени мазнини (Омега 3 и 6);

– Не съдържа частично хидрогенирани мазнини, така че тези продукти се считат за продукти, които не съдържат транс-мазнини.

Advertisement

Becel, заедно със Световната сърдечна организация разработи интерактивен онлайн инструмент, който изчислява възрастта на сърцето, в сравнение с реалната възраст. Приложението „Възрастта на сърцето“ прави оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания и мотивира хората, изложени на риск да направят необходимите промени в хранителния си режим и начин на живот. Научната основа на този инструмент е Framingham Heart Study.

Целта на Becel е да мотивира 100 милиона души по целия свят, за да попълнят теста за Възрастта на сърцето и за три години да понижат сърдечната си възраст (до 2020 г.).

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“600″]rastitelno_maslo[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement