Connect with us

Култура

България дарява „Златната книга на песните“ на Сорбоната

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Документален филм показва за първи път удостоверението на Христо Ботйов за членство в масонска ложа

Екип изследователи представи вариант на „Златната книга на песните“, преди тя да отпътува за Сорбоната. Творбата е инкрустирана с 23-каратово злато, изработена е от дърворезбаря Николай Симеонов и е отпечатана от издателство „Нитон“, с подкрепата на Христо Дамянов и „Болгар капитал“.

Оригиналът на тази книга е създаден в началото на XX в. по инициатива на ръководството на Сорбоната в Париж и се съхранява в архива на този световно известен университет. В книгата са представени едни от най-известните философи и драматурзи, писатели и поети от цял свят: Уилям Шекспир, Йохан Волфганг фон Гьоте, Пол Верлен, Шарл Бодлер, Лев Толстой, Александър Пушкин и др. Между тях е и Христофор Ботйов. Със златни букви там е изписано и четиристишието „Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, Балканът пее хайдушка песен!“.

Тъй като книгата в Сорбоната е безценна, до днес тя остава недостъпна за широката аудитория. Затова в началото на 2021 г. по идея на трима съмишленици: младият изследовател и публицист Иван Тренев, проф. д. ик. н. Евгений Сачев и Николай Тончев – собственик на издателство „Нитон“, по подобие на оригинала, бе съставен българският вариант на „Златната книга на песните“, който ще бъде изложен в библиотеката на Сорбоната.

Advertisement

„Освен Христофор Ботйов, сме включили и откъси от творби на: Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Георги Стойков Раковски и Васил Левски. Българското издание дава възможност в бъдеще да бъдат дописвани и други значими поети и писатели“, съобщи проф. д. ик. н. Евгений Сачев. По думите му „преди да отпътува за Париж, „Златната книга на песните“ ще бъде показана в институции и библиотеки у нас“.

Утре ще бъде и премиерата на втората серия на документалния филм „Ботйов отвъд понятното…“, който показва за първи път неизвестни до днес исторически факти и свидетелства за живота и делото на поета, революционера, журналиста, издателя и философа Христофор Ботйов.

„Надяваме се зрителите и най-вече младите хора да имат възможността да прекроят представата си за този велик българин, защото той е много повече от казваното за него досега“, сподели изследователят Иван Тренев и издаде в аванс, че „филмът показва за първи път удостоверението на Ботйов за членство в масонска ложа, както и безспорни доказателства за тесните му връзките с известни личности от европейска и световна величина като: Николай Судзиловски, Карл Маркс, Джузепе Мацини, Джузепе Гарибалди, Пьотр Лаврович Лавров, Михаил Бакунин и др., а също и удостоверението му за членство масонска ложа“.

Телевизионната премиера на втората серия на филма „Ботйов отвъд понятното…“ е на 15 февруари, от 20:00 часа по „Евроком“.

С огромна благодарност към:

БОЛГАР КАПИТАЛ

Advertisement

ИЗДАТЕЛСТВО „НИТОН“

БНПРЕСС

ЕВРОКОМ

РАДИО „ГАМА“

YLICATA.COM

Advertisement
Continue Reading
Advertisement