Connect with us

Lifestyle

България участва в Световна купа на най-добрите ветроходни нации в света – SSLGold Cup 2022

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Отбор от български ветроходци представи страната ни впечатляващо в квалификации за SSL Gold Cup 

 2022,  които се проведоха от 9 до 12 юни на езерото Нюшател в Швейцария. Организатор на състезанието, в което участват 56 нации, е Star Sailors League (SSL), чиято мисия е да направи състезателното ветроходство на килови яхти достъпно и популярно.

Наред с отборите-участници зад тази кауза застват легендарни ветроходци, олимпийци и световни шампиони като Джон Бертранд, Пол Каярд, Робърт Шайт, Пол МакКензи, Люк Пейрон, Матеуш Кузниеревич, които присъстваха на официалното откриване на SSL Gold Cup 2022 на 13 юни в Олимпийския музей в Лозана. Част от програмата му бе и специална олимпийска церемония, на която България също имаше свой представител – Йоан Колев, участник в Олимпийските игри в Лондон 2012 и гриндер на SSL Team Bulgaria.

В квалификациите за Световната купа по ветроходство “Лъвовете” завършиха на трето място в своята група след 6 гонки, в които се представиха достойно и не отстъпваха на своите съперници от Португалия, Турция и Чехия. Правилото за удвояването на точките от последната гонк а, обаче, преобърна всичко и за финалите в Бахрейн (20 октомври – 21 ноември) се класираха “Навигаторите” и “Чехите”, които заеха съответно първо и второ място в групата. Гонките бяха следени с голям интерес и представянето на България бе отбелязано от организаторите и от наблюдатели като “изненадващо”, “доминиращо” и “впечатляващо”.

Advertisement

Заедно с европейските отбори в езерото Нюшател се състезаваха и четири отбора от Южна Америка – Перу, Чили, Венецуела и Уругвай, първите два от които също се класираха за финалите на SSL Gold Cup 2022.

Отборът SSL Team Bulgaria бе формиран по правилата на състезанието така – половината от членовете му се избират според позицията им в ранглистата на SSL, а другата част от състава се избира от капитана. За първи път в историята на ветроходството организаторът изготвя единна ранглиста, която включва всички ветроходци по света – системата ежеседмично се обновява с резултатите на 128 000 ветроходци от участията им в общо над 15 000 регати годишно.

Капитан на българския отбор за SSL Gold Cup 2022 е Явор Колев – атлет с 30-годишен опит в спортното ветроходство и състезател на килови яхти в България.

На съответните позиции в екипажа за квалификациите бяха:

Борис Минков, бауман – обслужва смяната на предните ветрила

Advertisement

Ина Илиева, питман – позиция, обслужваща централната конзола от контроли на яхтата

Радослав Гавраилов, флоутър – играчът, способен да замени всеки друг, където и когато необходимо

Иван Георгиев, флоутър

Йоан Колев, гриндър – основната задвижваща сила за маневриране и настройване на ветрилата Мария Александрова, генакер тримър – всички тримъри настройват и съгласуват ветрилата Александър Димитриев, джиб тримър

Ивайло Ангелов, генакер тримър

Advertisement

Иво Тодоров, грот-тримър

Явор Колев, рулеви – управлява яхтата в координация с действията на екипажа

Любен Тенекеджиев, тактик – основен съветник на рулевия по отношение на състезателната стратегия и тактика.

“Представянето на отбора е повече от успешно и перспективите пред него са огромни. През цялата регата SSL Team Bulgaria стоеше на водещи позиции и в общото класиране. Ако продължим да работим в правилната посока и се научим да защитаваме първата позиция със самочувствие, може да се постигнат още по-добри крайни резултати” – така оцени представянето на българския тим Валентин Недялков, изпълняващ ролята на негов треньор.

Линк към Facebook страницата на SSL Team Bulgaria: https://www.facebook.com/SSLTeamBulgaria

Advertisement

Линк към Isntagram страницата на отбора: https://www.instagram.com/sslteambulgaria/

Гонките с участието на България може да се гледат тук: https://www.youtube.com/c/Starsailors

Организатор на SSL Gold Cup 2022 е Star Sailors League (SSL) – международна инициатива, подета през 2013 г. от опитни ветроходци и олимпийци, чиято цел е да се популяризира и направи по-достъпно състезателното ветроходство за младите атлети от индивидуалните класове и за по-широка публика. Базата на организацията се намира в швейцарския град Грандсон край езерото Нюшател, където се провеждат тренировките и квалификационните етапи на SSL Gold Cup 2022.

За организаторите на състезанието в надпреварата са важни не технологиите и финансовите възможности, а уменията и талантът на състезателите. Яхтите, на които се провежда регатата, са еднокорпусни килови яхти, модел SSL47, с абсолютно изравнени характеристики и изключително атрактивни.

Advertisement

Линк към страницата на Световната купа по ветроходство SSL Gold Cup: https://goldcup.starsailors.com Линк към страницата на организатора Star Sailors League: https://goldcup.starsailors.com

Continue Reading
Advertisement