Connect with us

Култура

Български арт филми в най-голямата немска платформа за видеоизкуство Blinkvideo 

Avatar

Публикувано

на

2020 ShootingGhosts Elitsa Dimitrova

Художниците Калин Серапионов и Красимир Терзиев влизат в ролята на куратори на програмата „Shooting Ghosts“, представяща селекция от 10 арт филма, част от дългосрочния проект на Гьоте-институт „Moving Images Bulgaria-Germany“.

„Shooting Ghosts“ е онлайн видео програма, предлагаща фрагментарен поглед върху актуалните практики в полето на видеоизкуството или по-общо на „движещия се образ“ в българската художествена сцена. Куратори на селекцията са художниците Калин Серапионов и Красимир Терзиев.

Онлайн програмата ще бъде достъпна на платформата Blinkvideo.de – една от най-големите международни професионални платформи за видеоизкуство, събираща около себе си общност от хиляди видео артисти, куратори и колекционери от цял свят. Това е първото представяне на изкуство от България в платформата, но също и само началото на поредица от онлайн и офлайн събития, целящи обмена между български и немски артисти, работещи с видео и филм. След „Shooting Ghosts“ онлайн програмата ще продължи със специална селекция на немския куратор Лудвиг Зайфарт, а през 2021 г. в София ще се състои и изложба, представяща видео изкуство от двете страни.

„Shooting Ghosts“ се състои от 10 арт филма на 10 български художници от различни поколения и подхождащи различно към медията на видеото. Това, което обаче ги обединява, е спекулативният разказ – разказ, предаващ не само това, което е пред обектива на камерата, но и всички онези призраци, неуловими за него. Така видеоизкуството опитва не само да опише, но и да преобрази света, както казват кураторите.

Те допълват, че „всички произведения, включени в програмата са родени от лично преживян опит, който поставя конкретен проблем. Творбите са пряко свързани с реалността, видяна през личната призма на художника. Но авторите им усложняват разказа със сбора от всички непредвидени възможности, с всички призраци и чудовища, които биха били част от образа от определен ъгъл, но са невидими от друг. За да реализират всички възможности, които формират реалността, артистите прибягват до ъглите на разюзданото въображение, гротескното преувеличение или непредопределеността. Произведенията в програмата изхождат от конкретни етични и политически позиции, които отхвърлят представата за света като продукт на предопределени, изчислими вероятности. Всяко произведение е богато на контекст, необходим за пълноценното му изживяване и осмисляне“.

Advertisement

В програмата са включени видео творби на българските артисти: Венета Андрова, Нено Белчев, Мич Брезунек, Марина Генова, Надежда Олег-Ляхова, Калин Серапионов, Камен Стоянов, Самуил Стоянов, Красимир Терзиев и Димитър Шопов. Представените произведения засягат широк спектър от теми, сред които тези за травмите от миналото и бремето на настоящето, несбъднатите очаквания, изоставените (и отново намерени) спомени, междупоколенческите зависимости, нестандарните визии за дистопично бъдеще и други. В поредицата видеоразкази миналото среща бъдещето, а спекулацията среща истината, за да предложи един възможен образ на съвременното българско видео изкуство.

Пълния кураторски текст на Калин Серапионов и Красимир Терзиев можете да намерите тук. Селекцията с филми можете да гледате безплатно тук.

Continue Reading
Advertisement