Connect with us

Tехнологии

Български екип напът да набере 2,9 млн. за смесена реалност

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

QuarkXR с одобрение от румънската инвестиционна платформа SeedBlink

Българският разработчик на решение за смесена реалност QuarkXR е напът да набере над 1,7 млн. лева от български, румънски и други европейски инвеститори, като първа стъпка от общ рунд 2,9 млн. лева. Технологичната компания предоставя инфраструктура за виртуална и добавена реалност с високо качество и преди дни беше официално одобрена от румънската инвестиционна платформа SeedBlink.

За настоящия си рунд QuarkXR има договорени над 1,4 млн. лв. (€725 000) от българския фонд Vitosha Venture Partners и няколко други инвеститори, а от бизнес ангели се очаква да дойдат оставащите около 290 хил. лв. (€150 000).

Интересът към нашенския екип идва след редица постижения в последните 6 години: Сделки с клиенти като Deutsche Telekom, Orange Silicon Valley, Orange France, Telenet и др., както и привлечени инвестиции от LAUNCHub, HTC Vive Investment, Васил Терзиев, ODACIO и CEO Angels Club.

Advertisement

Със своята облачна технология QuarkXR позволява потапянето във висококачествена виртуална и добавена реалност без нужда от мощен компютър. Потребителите получават обработената картина от най-близкия до тях сървър и могат да се възползват с лекота чрез всеки безжичен хедсет.

„За да разгърнем допълнително потенциала на своята технология и да стъпим на още нови пазари, сме в процес на набиране на общо €875 000“, споделя съоснователят и управител на QuarkXR Красимир Николов. „Изключително радостни сме, че имаме заявената подкрепа от силни партньори като Vitosha Venture Partners и че бяхме сред одобрените компании за платформата за бизнес ангели SeedBlink”, допълва той.

Софтуерното решение, впечатлило редица инвеститори от няколко държави, е насочено основно към телекоми и големи корпорации от различни индустрии. Значителен е интересът от страна на автомобилните производители, които имат нужда от качествено, бързо и безопасно обучение на новите кадри в своите заводи. Именно там се намесва безжичната виртуална и добавена реалност, която QuarkXR осигурява.

Българската компания е лидер по отношение на брой приложения на технологията в бизнеса и неотдавна беше отличена от NVIDIA като пионер в областта на Смесената Реалност. Решението им е подходящо както за производството, така и за военното дело, медицината, човешките ресурси, развлекателната сфера и др. Наскоро QuarkXR стана част от програмата на Bosch – Startup Harbour – където компаниите ще си колаборират над потенциални приложения в областта на дигитализацията, Future of Work, изкуствен интелект, Интернет на Нещата и др.

Платформата за частни инвеститори (познати още като бизнес ангели) SeedBlink е румънска, но вече има и български клон. Към нея могат да се присъединяват желаещи, които са готови да вложат минимум €2500 в избран от тях проект. За да бъдат одобрени за представяне пред бизнес ангелите, набиращите средства компании минават сериозен процес по подбор. Ето защо присъединяване на QuarkXR към каталога на SeedBlink е постижение само по себе си.

Advertisement

Повече информация за QuarkXR може да се намери в официалния сайт на компанията, а регистрация като бизнес ангел се осъществява в платформата на SeedBlink.

Continue Reading
Advertisement