Connect with us

Lifestyle

Български лекари излекуваха сърцето на Артър – лабрадорът водач с изключителна съдба

Avatar

Публикувано

на

KameliyaAtanasovaPhoto 2815

снимка: PR

Съвместен екип от специалисти от Централната ветеринарна клиника и Сити Клиник Сърдечно-съдов център успешно реализираха първата в света операция по отстраняване на тумор от сърцето на куче

Първата по рода си сърдечна операция на куче успешно успяха да извършат съвместен екип специалисти от Централна ветеринарна клиника и Сити Клиник на 03.12.2016 г. Лекарите спасиха живота на един необикновен лабрадор с болно сърце. Артър е куче водач на фондация „Очи на четири лапи“ и вече 7 години безрезервно служи на своя стопанин и приятел Милю Карамитев. Подобна медицинска интервенция се осъществява за първи път не само в България, но и в световен мащаб.

„Артър бе диагностициран с тумор в лявото предсърдие и шансовете му за оцеляване бяха нищожни. Изключително сме благодарни на д-р Ранко Георгиев – ветеринарен кардиолог от ЦВК и д-р Георги Игнатов – кардиохирург от Сити Клиник, които приеха случая като своя лична кауза и направиха всичко възможно, за да спасят това невероятно куче”, разказва Албена Алексиева от фондация „Очи на четири лапи”.

Артър е 9-годишно специално обучено мъжко куче водач, дадено на незрящ човек преди седем години. През ноември кучето е насочено към д-р Георгиев, който поставя страшната диагноза и въпреки вероятността от фатален изход, решава да се бори за последния останал шанс за спасяването му. „Подобна операция е невъзможна за изпълнение, ако сърцето работи, затова се наложи да предприемем процедура, която до сега не е правена на куче-пациент, а именно отворена сърдечна операция. При тази операция функцията на сърцето се поема от специална машина „сърце-бял дроб”, а самото сърце се спира за определено време“, споделя д-р Георгиев и допълва, че опити за подобни процедури за пациенти-кучета се провеждат в Токио, Колорадо и Лондон.

Успешната интервенция е резултат от шестчасовите усилия на лекарите от Централна ветеринарна клиника, кардиохирурзите и анестезиолозите от Сити Клиник. Сърцето на шоколадовия лабрадор е спряно за около 20 минути, а общото време, за което пациентът е прикачен към машината за кардиопулмонален байпас – около 2 часа. Екипът в операционната зала се състои от 10 специалисти – 7 хуманни и 3 ветеринарни лекари.

Advertisement

Заслуги за това истински значимо постижение има сърдечният хирург от Сити Клиник Сърдечно-съдов център д-р Георги Игнатов, който е автор на уникалната операция. Без неговото решение да поеме случая и блестящите му умения Артър и неговият стопанин нямаше да получат своя най-специален коледен подарък. Основният анестезиолог по време на операцията е д-р Милен Бонев – началник на отделението по Анестезиология и интензивно лечение в Сити Клиник и чиято роля по време на интервенцията е от критична важност. Всичко това нямаше да се случи и без неутолимото желание да помогне и непримиримия пред трудностите дух на д-р Ранко Георгиев, както и без усилията на целия екип на ЦВК, които се заеха с нелеката задача да оздравят сърцето на смелия лабрадор и по време на критичния реанимационен период. С тяхна помощ и със съветите на хуманните им колеги Артър се възстанови за около 10 дни.

Шоколадовият на цвят лабрадор водач бе изписан днес и очаква с нетърпение да се прибере у дома при своя любим стопанин, с когото да продължат да се радват на своето приятелство и партньорство в трудните, но невероятни житейски преживявания. Екипът на Централна ветеринарна клиника е изключително благодарен на ръководството на Сити Клиник Сърдечно-съдов център и Отделението по Кардиохирургия за подкрепата и съдействието при осъществяването на първата в света операция по отстраняване на тумор от сърцето на куче.

Continue Reading
Advertisement