Connect with us

Tехнологии

Български програмисти създадоха иновация в големите данни

Avatar

Публикувано

на

Екип от български програмисти стои в основата на последния огромен скок в мултиоблачния и хибридния облачен анализ на големи данни. Трийсетимата родни IT специалисти са част от българския екип на AtScale, а техният продукт без аналог в света представлява актуализация на водещата платформа на американската софтуерна компания. Изграждането, архитектурата, автоматичното и ръчното тестване на AtScale 2020.1 са извършени изцяло в България. За първи път новата версия на платформата е поверена само на българските инженери, като по този начин бе изпълнена амбицията на базираната в Силиконовата долина компания до края на 2020 г. да изгражда 60% от софтуера си в технологичния център в София.

Atscale предефинира традиционната виртуализация на данни като интегрира адаптивни алгоритми за анализ на данните, осигурява защитен достъп до хранилищата, намалява изчислителните разходи 10 пъти, подобрява времето за изпълнение на заявките 12,5 пъти, увеличава броя на паралелните потребители 61 пъти (източник: AtScale Cloud Data Warehouse Benchmark Report ).

„AtScale 2020.1 е важна стъпка от дългосрочната ни визия да предоставим интелигентна виртуализация на данни за всеки бизнес. И виновниците за този изключителен продукт са хората ни в София“, каза изпълнителният директор на AtScale Крис Линч.

„Когато преди 1 година стъпихме за първи път в България, обещахме, че бъдещият ни екип тук ще работи наравно с този в Калифорния и с този в Бостън, че ще изгражда продукт от началото до самия му край. Щастлив съм, че заедно успяхме да съберем най-добрите хора и им дадохме възможността да се занимават с инженерство на най-високо ниво“, посочи продуктовият директор на компанията Матю Беърд.

Иновативните технологии на Atscale за моделиране на данни и кеширане на заявки, предоставят бързодействие и облекчават предизвикателствата на традиционните подходи за работа с Big Data. В подобренията е включен и каталог от виртуални кубове, който предоставя опростен и лесен достъп до различни модели данни, които могат да бъдат преизползвани от потребителите.

Advertisement

„Получихме шанса да създаваме продукт с характеристики и функционалности от световен мащаб. Не беше лесно, но всички сме много развълнувани и удовлетворени от крайния резултат. Всеки ден работим върху едни от най-интересните технологични предизвикателства в облака, изкуствения интелект и машинното обучение, които променят пазара за анализ на големи данни, и нямаме търпение да видим коя е следващата голяма стъпка пред нас“, разказа Димитър Манев, DevOps Lead в софийския екип на AtScale.

AtScale отвори офиса си в Българя точно преди година със заявката в следващите 36 месеца да инвестира в него 25 млн. долара. Компанията е привлякла 30 дивелопъри, като амбицията е до края на 2020 г. техният брой да бъде удвоен.

Continue Reading
Advertisement