Connect with us

Култура

Бялата магия на класиците ни учи как да сме по-добри

Avatar

Публикувано

на

Ако се чудите какво да подарите за Коледа на умните си дечица или внучета, вече имате не едно, а две предложения. Това са последните попълнения в колекцията „Големите малки книги“ (изд. „Изток-Запад“). „Приказки и легенди, обновени от френски писатели“ и „Коледни истории“ вече ви чакат в книжарниците.

Приказките и легендите се предавали устно по света и затова най-популярните детски истории имат толкова много варианти. През XVIII в. и XIX в. тогавашните френски автори – от най-известните до най-непознатите – ги претворяват по свой начин, като им придават местен колорит и специфично звучене. Сред писателите, претворили тези народни разкази и легенди са Виктор Юго, Жак Буланже, Анатол Франс,… Списъкът е дълъг. В това ново издание ще намерите продължение на спящата красавица, разказ за човека, измамил дявола, легенда за Кръглата маса на крал Артур и историята как принц Чаровен е успял да спечели Истинска слава.

Print

В текстовете се усещат и редица елементи от френския фолклор, случки за чудеса и за добрини, сторени от християнски светци, има и поучителни за децата басни. Книжката гъмжи от изящни илюстрации, които ни препращат в епохата на романтичните рицари, приказни принцове и прекрасни принцеси. Преводът е дело на Венелин Пройков, а редактор е франкофонът с безкомпромисна преценка – Стоян Атанасов. Негов е и подборът на историите. Те очакват своята среща с по-младите, с по-големите, въобще с всички с чувство за хумор и вроден усет за доброто.

Във второто предложение – празничният сборник „Коледни истории“ – са събрани под един покрив осем разказа на различни писатели, посветени на Коледа. Тук е намерило дом словесното майсторство на Артър Конан Дойл, Лев Толстой, Едгар Уолас, Николай Лесков, Саки, Луси Монтгомъри, Франк Стоктън и Фъргъс Хюм. Тяхната бяла магия ни пренася в коледната атмосфера и ни дава послания как добрите да станат по-добри и лошите по-малко лоши. И не само на големия християнски празник…

Книгата е по-специална и с богатото си разнобразие на сюжетите. Защото тук ще прочетем майстори от целия свят. Всички те си приличат в едно – всеки от тях по свой начин ни припомнят колко важни са човешките добродетели, които ни отличават от зверовете и дивите животни, и какво голямо значение има възпитанието ни за възпитанието на подрастващите, за да станат достойни представители на човешкия род.

Майсторският подбор на текстовете в сборника е дело на Огняна Иванова. Стоплящата корица е на Петър Станимиров. Изданието е илюстровано и е подходящ подарък за ценителите на класиката и за всеки, който вярва в Коледа.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement