Connect with us

Музика

Васил Петров се завърна от острова на Джеймс Бонд и тръгва на Коледно турне

Avatar

Публикувано

на

Vassil Petrov at stage scaled

снимка: ПР

Броени дни преди началото на Коледното си турне „Бяла Коледа“, Васил Петров предизвика възторг в Сардиния. След като акостира върху любимия остров на агент 007 в Средиземно море, българската джаз легенда вдигна отново на крак почитателите на изящната музика на престижна джаз сцена в столицата Каляри.

Взискателната международна публика приветства с аплодисменти музиканта близо до красивите плажове, където Роджър Мур навремето снима класиката за Джеймс Бонд „Шпионинът, който ме обичаше“. От Каляри, където се провежда музикалното събитие, е и Катерина Мурино – ослепителната италианка, нашумяла с участието си в хита за Бонд „Казино Роял“ с Даниел Крейг. Сардиния е едно от най-горещите места и за шоубизнеса, и за музикалния елит. Плажовете и яхтите са заети от знаменитости като Бионсе и Джей Зи, Ирина Шайк и Брадли Купър, Роби Уилямс, Лени Кравиц и Дензъл Уошингтън, а джазсцената събира най-големите звезди.

Концертът бе изпълнен съвместно с оркестъра на Паоло Карус, един от най-известните и ценени джаз пианисти и композитори на Сардиния, и е част от поредица културни събития организирани от „Jazz in Sardegna”  в престижни джаз клубове и театри. Това е третата покана към Васил Петров от Микеле Палмас, директор на международния джаз фестивал – European Jazz Expo и основател на „Jazz in Sardegna”. През 2016-та и 2017 година той гостува на джаз фестивала в акомпанимент на сардинския Биг Бенд на Паоло Нонис. В 42-годишната си история „Еuropean jazz expo“ е бил домакин на Майлс Дейвис, Би Би Кинг, Ди Ди Бриджуотър, Чик Кърия, Рей Чарлз, Джо Кокър, Джеймс Браун, Дизи Гилеспи, Хърби Хенкок, Рей Джелато, Омар Соса, Бил Фризъл и саксофониста Джо Ловано и други.

Успехът на Васил Петров в Сардиния идва седмица преди Коледното му турне „Бяла Коледа“. През декември той представя нова празнична програма. Първият концерт е на 14 декември в Перник, на сцената на Драматичния театър, на 15 декември е във Велико Търново, в читалище „Надежда“, на 16 декември – в Търговище, в Драматичния театър, и на 19 декември – в хасковското читалище „Заря“. В „Бяла Коледа“ Коледните класики са разработени в аранжименти в суинг, джаз, поп звучене и впечатляващи валсове, възпявайки вярата в предстоящото Рождество Христово. На сцената с Васил Петров са Врачанска филхармония, Йордан Тоновски джаз трио с маестро Христо Павлов. Специални гост солисти са брилятната цигуларка Зорница Иларионова и сопраните Таня Лазарова и Мария Божилова. В програмата са White Christmas на Ървинг Бърлин, Silent night, What ever happened to Christmas, Silent Night, Ave Maria, авторска песен по текст на Архимандрит Серафим „Рождество Христово“ и други.

Advertisement

Празничното му турне продължава и с още два концерта „Коледа с Васил Петров“ с оркестъра на Държавна Опера Русе с маестро Димитър Косев, ще му партнира и сопраното Даниела Караиванова! Концертите ще се проведат в град Русе на 21 декември на сцената на Доходно здание, и на 22 декември в Габрово в зала „Възраждане“. Всички концерти са с начален час 19:00ч.

Билетите са вече в продажба на касите на залите.

Continue Reading
Advertisement