Connect with us

Събития

„Верижна катастрофа“ на театър „Зонг“ на 31 януари

Avatar

Публикувано

на

Дина Маркова, снимка: ПР

Вторият съвсеместен проект на пространството и Театър „Зонг“ вече е факт

След успешната премиера през септември 2022 на спектакъла „Аутсайдер“,  артистите от театър „ЗОНГ“ и независимото пространство за култура – Yalta Art Room, си стискат ръцете за втори съвместен проект. Той е със заглавие „Верижна катастрофа“ и представлява пърформанс-четене на експериментален текст за театър. Събитието ще се състои на 31 януари от 19.30ч. с вход свободен.

Сюжетът на „Верижна катастрофа“ проследява историята на антигерой – „неудачник“, който като че ли е загубил всичко – жена си, работата си, самоуважението си, способността си да сънува. Той е изправен пред избор – дава му се шанс да докаже себе си, като премине през различните етапи на интервю за важна позиция в мистична организация. Интервюто постепенно се трансформира в разпит, а разпитът се трансформира в рекапитулация на миналото и неизбежните съжаления, свързани с него. Убеден, че държи под контрол наратива на живота си, той е принуден да преосмисли отношенията си с хората от своето минало, включително и със самия себе си.

„Пиесата разглежда живота като поредица от по-малки и по-големи катастрофи и така изследва проблемите за катастрофирането на доброто в човека при срещата с насилието и за относителността на ролите насилник – жертва пред съда на времето. Каква е истината за човека срещу нас, можем ли да го опознаем или винаги някоя мрачна тайна скрива взора ни? Доколко познаваме човека в огледалото и наратива на живота ни конструиран от реални спомени ли е или се е превърнал в един удобен разказ за нас самите? Кога губим съня си и след края на живота – какво ще покаже дисекцията на изборите ни?“ – споделят от екипа на „ЗОНГ“.

Advertisement

„Верижна катастрофа“ е заключителен етап от проведеното през есента на 2022 ателие „ЗОНГ текст 2“ – организирано около провеждането на творческа лаборатория с крайна цел създаването на експериментален текст за театър. Ателието беше посветено на темата за насилието, включваше психологическа част – преживелищна психодраматична група, водена от психолог и творческа част – фокусирана върху различните аспекти и форми на насилието в днешния ден, както и взаимоотношенията и метаморфозите насилник-жертва. Натрупванията бяха обобщени в драматургична основа. Заключителният етап на ателието е срещата с публика под формата на пърформанс – четене като последна проверка на така създадения драматургичен материал.

„ЗОНГ текст 2“  е проект, целящ да създаде условия за изграждане на нова българска съвременна драматургия и нейното популяризиране. Първото му издание завърши с премиерата на „Аутсайдер“, който продължава да се играе на сцената на Yalta Art Room.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма Едногодишен грант 2021.

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement