Connect with us

Литература

Веселина Седларска дава уроци по „България за начинаещи”

Avatar

Публикувано

на

България за начинаещи корица

След успеха на психологическия роман „Кладенецът” този октомври журналистът, политическият коментатор и писател Веселина Седларска ще ви изненада с пъстър букет от портрети и истории, всяка от които илюстрира многоликия и понякога неподдаващ се на обяснения свят на българина.

„България за начинаещи. Джаз от сюжети и портрети” е кратък сборник с най-смешните и най-тъжните познати или неразказвани досега случки от журналистическата кариера на Веселина. С присъщото си тънко чувство за хумор тя отвежда читателя по криволичещите пътеки на българското минало и настояще, за да го запознае с множество странни, но истински сюжети.

В 224 страници „България за начинаещи. Джаз от сюжети и портрети побира мигове мълчания и смели редове, горчива ирония и човеколюбие. Разказите на Седларска са откровения за експлозиите на сърцето в прегръдките на творческото съучастие и публицистичната упоритост. В тях оживяват селца, останали непроменени с десетилетия, спомени за журналистиката в късния социализъм и зората на демокрацията, а гласовете на ексцентричните деца на прехода и чужденци, за пръв път озовали се на българска земя, се вплитат в красива плетеница от сюжети.

Преливайки от разказ в разказа, без да следва стриктни правила, „България за начинаещи” се превръща в авангардно литературно изпълнение, в чиято мелодия зазвучава цялата народопсихология на българина, но в никакъв случай на цената на достоверността или непременната сензация.

Сборникът ще бъде представен на 31 октомври от 18:30 ч. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, където автор, Любомир Дилов-син и Захари Карабашлиев ще отворят кутията на … Веселина и ще си поговорят за българската журналистика, която се променя също толкова бързо, колкото динамично се развива и обществото ни.

Advertisement

Веселина Седларска е утвърден журналист с дългогодишен опит в медии като „Труд”, „Стандарт”, „Тема”, а в момента пише за сайтовете „Клуб Z” и „Редута”. Автор е на книги с публицистика, а романът ѝ „Кладенецът” е първият ѝ досег с фикционалното. В него тя ни води в лабиринт от тъжни и комични случки, психологически и философски теории, препратки към класики, народни приказки и мнения на авторитети като Юнг , Фройд, Айн Ранд и д-р Менис Юсри.

Continue Reading
Advertisement