Connect with us

Култура

„Вещерът: Време за презрение” от Анджей Сапковски – екшънът едва сега започва

Avatar

Публикувано

на

Времето, в което Гералт от Ривия обикаля от селце в селце, за да убива чудовища за пари, е останало далеч в миналото. Сега сянката на ужасяваща война е надвиснала на света и на меча на Белия вълк са заложени съдбите на милиони хора, елфи и джуджета.

В част четвърта от хитовата фентъзи поредица на поляка Анджей Сапковски„Вещерът: Време на презрение” – парченцата от пъзела се нареждат в мащабната картина на един магичен свят, застанал на прага на своебразен Рагнарок. Времето за приказки е свършило и говорят единствено остриетата. Дошло е времето на презрението.

Могъщата Нилфградска империя успява да подмами кралете на Северните кралства да рискуват всичко, започвайки конфликт. В същото време тече подготовка за събор на магьосниците – единствената организация с достатъчно голяма власт, за да охлади страстите на монарсите. Но магьосниците са разединени и никой не знае какво ще предприемат.

И докато хаосът се надига навсякъде, заплашвайки да погълне и унищожи всичко Белия вълк остава непоклатим, като скала сред бурята, като меч издигнат в защита на невинните.

След успеха на поредицата компютърни игри по книгите и преди те да оживеят и на телевизионния екран приключенията на Гералт от Ривия се завръщат в ново издание и корица.

Advertisement

„Вещерът: Време на презрение е едновременно смущаващ политически роман, остра критика  спрямо дискриминационните режими,  но и завладяваща история за приключения, епични битки и неустоим стремеж към неизвестното.

В поразителния епос „Вещерът” Анджей Сапковски изгражда пленителен и плашещо познат свят, в който хората са само една от няколко разумни раси, принудени да съжителстват заедно. В този свят на бедни и богати, на кал, на болести и насилие няма място за подвизи, а границата между доброто и злото се размива.

Малко след появата на компютърната игра The Witcher, вдъхновена от поредицата, и след нейния касов успех, историята на Гералт от Ривия се превърна в световен феномен и в едно от най-добрите фентъзита на XX век.

Continue Reading
Advertisement