Connect with us

Lifestyle

„Визия за София” кани жителите на София да оставят своята следа

Avatar

Публикувано

на

fluca fbcover

Тази седмица на 11 и 12 юли Визия за София гостува на австрийския културен павилион FLUCA, разположен на площад “Света Неделя”. Всеки посетител и минувач ще има възможност да поговори с екипа на Визията и да научи как да остави своята следа в създаването на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на града. Между 17 и 20 ч. през двата дни ще можете да участвате в проучването на тема активно гражданство или да начертаете своя маршрут до работа или до любимите ти забележителности в София на картата на града.

FLUCA е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство – иницииран от Фондация „Отворени изкуства“ и Австрийско посолство София и подкрепен от ОФ Пловдив 2019, Федералното канцлерство на Република Австрия в партньорство със Столична община и Община Пловдив. Това лято FLUCA за първи път гостува на различни публични пространства в София, за да се превърне в отворена платформа за представяне на български артисти, доказали успеха си на европейската сцена. Акцент в програмата на арт контейнера през юли е темата за градското развитие.

Темата за градa и развитието на градските пространства ще бъде продължена на 15 юли със събитие с участието на главния архитект на Столична община – арх. Здравко Здравков. Той ще се срещне с граждани и експерти и ще разкаже за новата пешеходна част на бул. Витоша, както и за Международния конкурс за преустройството на площад Света Неделя. На следващия ден още една кауза за градско развитие ще бъде представена от Християна Василева и Светослав Александров. Проектът Зелена линия София има за цел да адаптира неизползваемите железопътни линии около центъра на София, като нова инфраструктура за съживяване и свързване на градската среда. Идеята e трасето да се превърне в  32 км. свързана вело и пешеходна зона, отделена от автомобилния трафик, обединяваща всички големи паркове, гъстонаселени квартали и спортни съоръжения.

Continue Reading
Advertisement