Connect with us

Култура

Виктория Бешлийска с нов роман

Avatar

Публикувано

на

снимка: Невена Рикова

След дебютния си роман „Глина”, спечелил любовта и признанието на десетки хиляди читатели у нас, Виктория Бешлийска за втори път заравя пръсти в българската история и замесва роман, който храни душата с надежда и светлина. „Сърце” пресича пътища и съдби, за да изведе една посока – навътре към човека.

1243 г. На един от високите зидове на крепостта Червен времето е застинало в очакване да се реши какво вещае бъдещето за трима клетници, разгневили своя господар. Богатствата и земите не са достатъчни да укротят мрака в душата на болярина. Чудовището се храни от страха на хората и в този ден съдбата му отдава възможност да ловува и да поиграе с плячката си. Някои имат късмет и се спасяват, но за Витол заровете се търкулват като воденичен камък и го понасят към дъното, където остана бездиханното му тяло. Там, на зида, се решава и съдбата на неговата съпруга Добрана – някогашна дъщеря на най-добрия червенски златар, и на сина му Хвала.

Човек не е изгубил всичко, докато още има искрица вяра, която да топли сърцето му. В тишината, безмълвна спътница на безнадеждността, един монах чува божествения глас да пази този пламък. И с него да освети пътя на другите.

„Романът „Сърце” се роди от Историята, която се чете със сърцето, и от вярата, че всичко писано или го е било, или ще го бъде – казва Виктория Бешлийска. – И като раждането на всяко скъпо нещо, в неизразимите му глъбини стои една необяснима любов – към всичко около, под и над нас, битуващо там, за да ни разкрие всичко, което сме, не сме и ще бъдем.”

Advertisement

Вторият роман на авторката се връща още по-назад във времето – към Средновековна България и хората, посветили делото си на разцвета на човешкия дух и на спасението чрез вярата. Нагазвайки дълбоко в дебрите на Русенско Поломие, където са  скрити изворите на силата им и белезите на тяхната самопожертва, авторката на „Глина” събира документирани факти и ръкотворни творби, за да разкаже една необикновена история, в която човешко и божествено се преплитат. История за сърцето на една майка, което бие в едно с това на нейното дете; за гордостта и алчността на един владетел, изгубил себе си сред мрака на завистта и омразата; за тихата подкрепа на един монах, който намира път към Бога и отваря път към любовта. „Сърце”  е книга, която пулсира с ритъма на своето време, за да остави отпечатък в настоящето.
„Сърце” ще се предлага с твърда и мека корица. Предварителните поръчки стартират днес и ще бъдат с автограф от авторката. Романът ще е по книжарниците след 11.10.

Continue Reading
Advertisement