Connect with us

Култура

Виктория Роянова разкрива магията на детските книги от поредицата за Джак и Ема по време на фестивала “ВарнаЛит”

Avatar

Публикувано

на

Младата варненска художничка Виктория Роянова е един от поканените илюстратори на литературния фестивал “ВарнаЛит”, който ще се проведе между 29 май и 1 юни. В три поредни дни тя ще се среща с деца между 5- и 8-годишна възраст, за да им разкрива магията на книгите, рисуването и завладяващите истории.

Като художник на кориците на първа и втора част на книгите „От деца за деца“ на Нуша Роянова, Виктория ще сподели с децата как идва вдъхновението за творене, какво е нужно, за да започнеш да рисуваш и защо увереността в себе си е от ключово значение.

Виктория ще чете откъси от книжките от поредицата за Джак и Ема (изд. „Дъбови листа) и ще показва илюстрациите им в голям формат на 29 май от 17:00 ч. по време на творческата работилница “
Нарисувай ми история!” в 
Народно читалище „Просвета 1927“, кв. Аспарухово
. Децата ще имат възможност да разберат как истинските истории създават любимите книжни приключения, а след това Вики ще им покаже как да си направят триизмерно кученце Джак от хартия, което могат да си занесат вкъщи.

Следващото занимание с деца ще се състои на 30 май от 11:30 ч. в СУЕО “Ал. С. Пушкин”. Виктория отново ще чете откъси от книгите за Джак и Ема и ще сподели с второкласниците трикове по сръчност, за да създават сами изкуство с любимите си герои.

Най-малките участници в работилниците на Виктория ще бъдат децата от ЦДГ “Крилатко”. Срещата с тях ще се проведе на 31 май от 10:00 ч.

Advertisement

Виктория Роянова е родена през 2001 г. в Бостън. Връща се в България заедно със семейството, когато е на 3 години и оттогава живее във Варна. Днес е ученичка в 11 клас в IV Езикова гимназия “Фредерик Жолио-Кюри” и работи като помощник-учител по рисуване на деца в школата на Нуша Роянова “Дъбови листа”. Малките читатели, докоснали се до поредицата книжки за кучето Джак и котката Ема на Нуша Роянова (изд. “Дъбови листа”), вече познават Виктория, защото тя е прототип на главната героиня в нея. Писателката и художничка Нуша Роянова, майката на Вики, се вдъхновява от приключенията на семейството си, неразделна част от което са и домашните им любимци, и така на бял свят се появява популярната поредица.

Continue Reading
Advertisement