Connect with us

Култура

„Всеобща история на безчестието“ ознаменува началото на магическия реализъм

Avatar

Публикувано

на

В навечерието на Великден издателство „Колибри” ни предлага нова среща с корифея на философските измислици Хорхе Луис Борхес. Сборникът излиза на 13 април!

„Всеобща история на безчестието“ (превод: Маня Костова; стр. 152, цена: 16 лв.) поставя началото на ново литературно направление – магическия реализъм, – според критика Анхел Флорес, който пръв въвежда този термин. Така големият аржентински писател Хорхе Луис Борхес проправя пътя към стремителния възход на латиноамериканската литература през втората половина на ХХ век. Сборникът обхваща преразказани истории за действителни злодеи, бандити и престъпления, почерпани от документални разкази, които Борхес е превърнал в литературни с много художествено въображение, талант и великолепен стил. Самият той споделя, че се е „позабавлявал с подправяне и преиначаване на чужди истории“, сътворявайки един-единствен собствен разказ.

Хорхе Луис Борхес е аржентински писател, есеист, поет и преводач, смятан за един от най-изтъкнатите творци на XX век и родоначалник на магическия реализъм в латиноамериканската литература. Неговите сборници с разкази и есета ловко съчетават поезия и философия, въвеждат читателя в неразгадаеми лабиринти, въображаеми енциклопедии, онтологични детективски истории и научни коментари, преобръщат всички представи за възможностите на прозата. „Аз съм обречен да си остана Борхес, а не аз (ако изобщо съм някой), но себе си откривам по-малко в неговите книги, отколкото в много други или в нестихващите звуци на някоя китара”, признава един от най-великите писатели на всички времена.

Continue Reading
Advertisement