Connect with us

Lifestyle

Всичко за кърменето, описано в книга

Avatar

Публикувано

на

Сертифицираният консултант по кърмене Христина Янева-Хедра разяснява жизненоважни за майката и бебето въпроси, свързани с кърменето в книгата си „Всичко за кърменето” (ИК „Сиела”). Сред темите, описани подробно в наръчника, са какво дава кърменето на детето, колко мляко му е нужно, каква храна и колко е добре да поема майката по време на кърмене, процесът на отбиване и др.

Естественият биологичен процес на кърмене, който вълнува всяка (бъдеща) майка е подробно описан от сертифицирания консултант по кърмене Христина Янева-Хедра в изданието „Всичко за кърменето”.  Ръководството предлага детайлна информация за ползата от кърмата, за начините, по които тя допринася за здравето и имунитета на бебето, за кърменето при родилки с цезарово сечение или такива, които са били разделени с бебето в началото, както и за още куп въпроси, които неминуемо изникват пред младите майки.

Във „Всичко за кърменето”(със закачливото подзаглавие „Или почти всичко, но практично”) Янева дава съвети дали е необходимо родилките да се изцеждат след всяко кърмене, дали се дава вода на вече накърменото дете, както и за следващия етап – захранването на кърменото бебе. Авторката коментира още дохранването и отбиването, като предлага и решения за справяне с трудностите – напр. незасукващо бебе, разранени гърди, прекалено наддаване или пък некачване на тегло при детето и др. От книгата научаваме повече и за позите в кърменето, как бременността подготвя тялото на майката и бебето за кърменето, достатъчна ли е коластрата и пр. Отделено е специално внимание на често срещани проблеми при кърмачките като мастит, абсцес, запушване на млечните канали и др.

Христина Янева-Хедра е сертифициран от международния борд консултант по кърмене, съосновател и член на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, майка на две деца и създател на блога „Кърменето като начин на живот”. Съпътстващ лектор и преподавател е на обученията за медицински лица и доброволни консултанти по кърмене, организирани от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, както и на други мероприятия, насочени към децата. Между всичко това, Христина Янева намира време и да пише – съавтор и консултант е на множество публикации за кърмене към различни списания, онлайн медии и материали по темата, издавани от неправителствени и други организации. Повече за авторката на „Всичко за кърменето” можете да научите тук.

Корицата на „Всичко за кърменето” е дело на Фиделия Косева.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement