Connect with us

Култура

Всяка сутрин до неделя известни личности четат нови детски книжки на децата

Avatar

Публикувано

на

„Походът на НОВИТЕ книги“ е част от Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, който беше открит днес пред Националния дворец на културата. Мотото на фестивала тази година е „ПРОЧЕТИ СВЕТА!“.

На 31 май (вторник) от 11:00 часа на Детската сцена първа ще чете талантливата млада актриса от Народния театър Радина Боршош, в Деня на детето (1 юни, сряда) щафетата ще поеме Мария Мутафчиева от „Мери бойс бенд“, чиито стихове децата изучават и в училище. В четвъртък любимият актьор от комедията „Ол инклузив“ Ненчо Балабанов ще ги поведе в чудния свят на детските книжки, а в петък, както чете на своите деца, ще чете пред НДК певицата Йоана Драгнева. В съботния ден актрисата Снежина Петрова ще събере детската публика за невероятно приключение, а в неделя ще финишираме с Деси Добрева – певица и телевизионна водеща.

По същото време и на същото място се провежда и най-мащабното литературно събитие на открито – Пролетен базар на книгата, който днес бе официално открит от председателя на УС на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева, зам.-кмета по културата и образованието на Столична община Мирослав Боршош, министъра на образованието акад. Николай Денков, министъра на културата Атанас Атанасов, председателя на Българска библиотечно-информационна асоциация Анета Дончева и председателя на АИКБ Васил Велев.

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи е инициатива на Асоциация „Българска книга“, стартирала през 2018 г. Тази година ще се проведе в дните от 30 май до 5 юни в пространството пред НДК. Деца, родители и професионалисти, ангажирани с насърчаването на детското четене, ще могат да се срещнат със съвременни български и чуждестранни автори, да надникнат в кухнята на създаването на детските книги, да прекрачат отвъд буквите и да участват в срещата на литературата с други прояви на духа.

Ще се върнем във времето с историята на българската детска литература и ще усетим тенденциите, които чертаят нейното бъдеще. Малки и големи ще могат да се запознаят с творческия процес, преди една книга да заживее собствен живот в ръцете на читателя, ще научат как литературата не просто отразява промените в света, но и предизвиква хората да го променят, ще видят как можем да се научим да общуваме по-добре, да бъдем по-добри приятели и по-добри хора.

Advertisement

През цялото време ще има детска сцена, на която ще има десетки събития с осигурен превод на български език за участниците от международната програма.

Continue Reading
Advertisement