Connect with us

Lifestyle

Втори живот за пациентите с наднормено тегло

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

В централния офис на турската болница Гювен Анкара в София се проведе пресконференция с участието на проф. д-р Гьокхан Яджъ. На събитието присъства и известния режисьор Люси Иларионов, който бе опериран миналата година от водещия турски специалист с над 25-годишен опит. В презентацията взе участие и Мерилин Хасанова – регионален мениджър на Гювен Анкара за България.

Проф. Яджъ пристигна у нас и за да консултира безплатно пациенти с наднормено тегло, които се нуждаят от хирургическо лечение.
В рамките на пресконференцията специалистът представи темата „Избор на пациент и операции в бариатричната хирургия”, като акцентира върху възможностите, които предоставя бариатричната и метаболитна хирургия за подобряване качеството на живот на пациентите с наднормено тегло и елиминиране на съпътстващи затлъстяването заболявания.

„Морбидното затлъстяване е следствие от приема на повече калории в сравнение с изразходваните. Това води до увеличаване на мазнините в тялото и се отразява негативно както на качеството, така и на продължителността на живота“, заяви проф. Гьокхан Яджъ.

Основният критерий, по който се определя дали даден пациент е с наднормено тегло, е индексът на телесната маса (ИТМ), който нормално трябва да е между 20 и 25. Когато ИТМ е 30 затлъстяването е от първа степен, при ИТМ 35 – втора степен затлъстяване и при 40 – морбидно затлъстяване.
Проф. д-р Гьокхан Яджъ даде примери със САЩ и Турция, където затлъстяването е много сериозен проблем, засяга хора от различни възрасти, включително и деца.

„Това не е само естетичен проблем, но води и до сериозни съпътстващи заболявания като диабет тип II, хиперлипидемия (повишено ниво на липиди в кръвта), хипертония, ставни проблеми, сънна апнея и други“, обясни още специалистът от Гювен Анкара.

Изборът на пациент е много важен, защото не всички пациенти са подходящи кандидати за методите на бариатричната хирургия.

Advertisement

„Избират се според утвърдени международни стандарти и критерии, като възрастта им е от 18 до 60 години. В някои случаи операции се извършват и на пациенти над 60 години с оглед повишаване качеството на живот“, каза турският лекар.

Прието е, че пациенти с ИТМ над 35-40 задължително се лекуват с методите на бариатричната хирургия. Наличието на съпътстващи заболявания също се приема като индикация за оперативна намеса. Хирургична операция се препоръчва и при пациенти, които многократно са се подлагали на различни диети без резултат. Децата и юношите с висок ИТМ също могат да се лекуват по хирургичен път.
Предоперативните фактори, които влияят на избора на съответната операция са: ИТМ, възраст, пол, разпределение на телесните мазнини, нарушения на храненето, дислипидемия, съпътстващи заболявания на пациента. Решение за операция се взима само след анализиране на всички предоперативни фактори. След операцията значително се подобрява състоянието на пациентите по отношение съпътстващите заболявания, а направените проучвания показват, че с 90% се намалява опасността от смърт в рамките на 5 години.
До момента проф. д-р Гьокхан Яджъ е осъществил над 2700 операции, като само за периода 2015-2016 г. е оперирал над 400 пациента с наднормено тегло и 100% от тях са свалили излишните килограми.
Морбидното затлъстяване е болест, която може да се излекува по хирургичен път, важното е да се направи правилен анализ преди операцията, да се избере правилният пациент и да се приложи правилното лечение. Мини гастралният байпас е предпочитен хирургичен метод при пациенти с морбидно затлъстяване. В престижната турска болница операциите се извършват чрез съвременни лапароскопски и ендоскопски оперативни методи, като се залага на най-модерните технологии.

„Предлагаме хирургически метод, чрез който хората губят навика да се хранят по много. Извършва се под пълна упойка в рамките на 40 минути до час, а след това пациентът трябва да премине през определен режим на хранене и упражнения“, посочи д-р Яджъ.

И поясни, че при операцията се изрязва част от стомаха, поради което трябва две седмици човек да мине на течна диета, за да може да се възстанови. Също така каза, че се ограничава хормона на глада, който се произвежда в стомашната кухина в резултат, от което значително се губи апетитът.
„Целта ни е да дадем втори шанс на пациентите с наднормено тегло, да променим хранителните им навици и да подобрим качеството им на живот”, заключава д-р Гьокхан Яджъ.
Люси Иларионов, който е свалил над 90 кг до момента, сподели удовлетворението си от операцията, извършена от проф. Яджъ и от подобреното си общо здравословно състояние. Той изцяло е променил хранителния си режим – изключил е от менюто си сладкиши, тестени изделия и газирани напитки, а причината поради която се е решил на тази стъпка не е суета, а наличието на заболявания, открити при рутинно медицинско изследване.

„За влизането ми в „Биг Брадър“ трябваше да мина през медицински изследвания и останах като гръмнат от здравословните проблеми, които се оказа, че имам. През годините се премирявах с болките в краката, с кръвта, която постоянно ми течеше от носа, със ставането ми по 10 пъти на нощ, за да ходя в тоалетната, както и с други неща, които не искам да споделя. По време на тези прегледи разбрах, че имам и диабет тип 2. Това беше странно, защото аз никога не съм се съобразявал какво ям – хапвал съм и сладко, и люти чушки… всичко. Дори по това време се наложи да ми направят хирургическа интервенция. Лекарят каза, че положението ми е много страшно и отказа. Кръвната ми захар беше 17.3. След всичко това аз разбрах, че съм болен човек“, разказва режисьорът.

Мерлин Хасанова сподели, че след операцията на Люси Иларионов много пациенти са се оперирали в болница Гювен Анкара и всички те са отслабнали, съпътстващите им заболявания са елиминирани и няма компликации при нито един пациент.

„Хирургичното лечение на проф. д-р Яджъ има 100% успеваемост, което е изключително важно за нас и за българските пациенти, които изпращаме в Анкара“, подчерта тя.

Continue Reading
Advertisement