Connect with us

Общество

Второто издание на проекта #НавънКъмСебеСи

Avatar

Публикувано

на

Tazi Koleda Tazi Lyubov

снимка: ПР

Нежна, яростна, крехка, тъжна, трептяща от страх, като памет жестока, като жалба нелепа.

Така описва любовта Жак Превер в стихотворението „Тази любов“ в превод на Веселин Ханчев.

Красива като деня, грозна като лошото време. Пълна със щастие. И с присмех.

Точно като изминалата 2020 година. Наричат я още изгубената година. Нулевата година. Годината на нищото. Годината, в която любими хора си отидоха. Годината, в която не можехме да се докоснем. Годината, която ни върна в началото. Годината, в която много светлини угаснаха, но други се родиха. Годината, в която животът показа всичките си нюанси – извади цяла палитра с цветове от джоба си и самодоволно попита: Наистина ли мислите, че ми липсва въображение? През 2020-а всички ние, независимо от възраст, пол, религия, цвят на кожата, местоположение, часова зона…,всички се вкопчихме в едно-единствено нещо. Едно нещо, което ни спасява. И за което се молим – тайно вечер, на глас, през сълзи.

Advertisement

Любовта.

Бяхме ли я забравили? Бяхме ли решили, че някак можем да караме и без нея? И без това ни причинява болка. Ранява ни, появява се, изчезва… Колко често сме възроптавали срещу любовта? Колко често сме се лишавали от нея, съдили сме я, бягaли сме?

2020-ата Коледа настъпва, за да се помолим за Любовта. Отдавна светът не се е молил толкова. Отдавна не сме изричали „обичам те“ толкова често. Отдавна не сме мислили толкова много за онези, които обичаме. Молехме се дори за онези, които са вън от сърцето ни. (Така си мислехме.)

Тази Коледа е Любов, а любовта спасява. Истина, стара колкото света.

Затова вземаме назаем тази молитва от Жак Превер и я даваме на вас, а вие на свой ред можете да я споделите с човек, когото обичате.

Advertisement

Тази Коледа, Тази Любов. 

за теб и за мен, и за всички,

които са влюбени,

които са любили някога,

викам към нея

Advertisement

за теб и за мен, и за всички останали,

макар непознати:

— Остани,

недей си отива! 

Advertisement

През пролетта на 2020 г. АртАкция реализира символична акция за спасяване на духа чрез инициативата #НавънКъмСебеСи. Тя имаше за цел да вдъхне кураж и увереност на българската публика в периода на изолация, наложена от невидимата, но сигурна заплаха Covid-19. Видеата с участие на някои от най-обичаните български актьори бяха гледани и споделяни стотици хиляди пъти и до днес представляват малко бягство от делника, давайки ни така необходимата храна за душата. Можете да ги видите тук.

Второто издание на проекта #НавънКъмСебеСи се осъществи през октомври 2020 г. в подкрепа на най-младите актьори – заредените с амбиция и надежди абсолвентски класове от специалност „Актьорство за драматичен театър“ и „Актьорство за куклен театър“припомнете си новите лица на българската театрална сцена тук.

Тази Коледа, Тази Любов е извънредно издание на проекта #НавънКъмСебеСи, което обединява музика, театър, кино и балет. В него участват актьорите Весела Бабинова и Владимир Зомбори, музикантът Божидар Василев – TromBobby и балерината Теодора Друмева. Режисьор на видеата от поредицата е Петър Вълчев.

За реализацията и вдъхновението допринесе и отговорният бизнес в лицето на Филип Морис България, чийто екип устойчиво подпомага социалнозначими проекти и каузи.  

Advertisement