Connect with us

Култура

„Вълнения“ от Дж. Г. Фарел за първи път на български

Avatar

Публикувано

на

Романът получава „Изгубения Букър“ 40 години след публикуването си

Българските читатели за първи път ще имат възможност да се потопят в трагикомичния свят на британския писател Дж. Г. Фарел с романа „Вълнения“ – първи том от неговата изключителна „Имперска трилогия“. Книгата е носител на наградата „Изгубения Букър“, връчена през 2010 г. на роман от 1970-а. Заглавието с логото на издателство „Кръг“ е по книжарниците от днес, 5 декември, в добрия превод на Владимир Молев и с корица на Милена Вълнарова.

„Вълнения“ разказва необикновената история на разпадащия се хотел „Маджестик“, но и на Британската империя. Книгата се отличава с особения си стил, в който към реални исторически събития се поглежда с ирония и мрачен хумор. Именно това умение на Фарел да подправя трагичните обстоятелства с комични нотки го превръща в умел разказвач, чийто текст живее пълнокръвно десетилетия след публикуването си.

В центъра на историята е майор Брендан Арчър – оцелял от Първата световна война, който заминава за Ирландия, за да разбере дали е сгоден за Анджела Спенсър, чието семейство притежава някога славния и величествен хотел „Маджестик“. Пристигайки в Килналах обаче той установява, че годеницата му е странно променена, хотелът – западнал, а стотиците му стаи тънат в разруха. И докато в сърцето на Арчър се пораждат вълнения от назряващо любовно чувство към красивата Сара Девлин, Британската империя се тресе под напора на бунтове, а Ирландия е на прага на гражданска война.

Романът „Вълнения“ се фокусира върху борбата на Ирландия за независимост, но книгата надхвърля историческия жанр и се прославя най-вече с изключителния стил на автора си. През 2008 г. писателят Салман Рушди заявява, че ако не беше починал толкова млад, Фарел би бил сред водещите англоезични романисти. През 2010-а пък „Гардиън“ нарича „Вълнения“ „гениален труд“ и я определя като „една от най-добрите книги“ от втората половина на XX в.

Advertisement

Пак през 2010 г. „Вълнения“ получава „Изгубения Букър“, присъден на роман от 1970 г., когато поради промяна в регламента, призът не е връчен. По време на отвореното гласуване творбата на Фарел води със съкрушителна преднина пред опонентите си. Втората книга от неговата „Имперска трилогия“ – „Обсадата на Кришнапур“, печели „Букър“ през 1973 г. и утвърждава мястото, което творчеството на Фарел заема в съвременната класика. От издателство „Кръг“ вече работят по превода й и ще я публикуват през 2023-та.

Романът ще можете да откриете на щандовете на „Кръг“ – 106-и и 402-ри в НДК по време на Зимния панаир на книгата между 6 и 11 декември.

Джеймс Гордън Фарел (1935 – 1979) е роден в Ливърпул в англо-ирландско семейство. Като студент в Оксфорд се разболява от детски паралич, прекарва почти година на легло и здравето му остава завинаги увредено. Заради заболяването се отказва от правото и се прехвърля във френска и испанска филология.

След завършването на университета пътува много, известно време преподава в Париж, обикаля из Испания и Мароко, а от средата на 60-те години се установява в Лондон и се посвещава на писането. Благодарение на успеха на романите си през 1979-а си купува къща в Югозападна Ирландия и се премества да живее там. Няколко месеца по-късно загива при риболов по време на буря.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement