Connect with us

Знаменитости

В петък София посреща директора на Дизайн музея в Лондон

Avatar

Публикувано

на

Деян Суджич, снимка: Люк Хейс

Директорът на водещия музей за дизайн в света Design Museum в Лондон – Деян Суджич, пристига за лекция в София на 27 април в Генератор от 19:00 часа. Гостуването на Суджич е едно от най-значимите културни събития в България, а повод за неговото посещение е петото издание на серията курирани срещи с различни новатори в дисциплината – DESIGN IS/ДИЗАЙНЪТ Е. Темата на лекцията е “Бъдещето на дизайна”.

“Лекцията на иконата в дизайна – Деян Суджич, е естествено продължение на мисията на ГЕНЕРАТОР да показва силата на дизайна да променя живота ни към по-добро”, казват домакините от ГЕНЕРАТОР. “Ще се радваме да послужи за вдъхновение и да видим отражението на събитието в действията на представителите на дизайн сцената у нас, защото смисълът на цялата поредица DESIGN IS/ДИЗАЙНЪТ Е е да ражда нови идеи и колаборации.“

Деян Суджич е международно признат и уважаван журналист, преподавател и писател. Той е офицер на Ордена на Британската империя – един от петте най-важни почетни титли на Острова. Сред акцентите в професионалните му изяви са: куратор на осмото издание на Венецианското биенале за архитектура (2002г. с тема Next), директор на едногодишната инициатива Glasgow 1999: UK City of Architecture and Design и главен редактор на списание Domus (2000 – 2004г.). Автор е на книги за дизайн и архитектура, някои от които са The Language of Things (Penguin, 2008), Norman Foster: A Life in Architecture (Orion, 2010), Shiro Kuramata (Phaidon, 2013), B is for Bauhaus (Penguin 2014). Последната му книга е The Language of Cities (Penguin, 2016).

Музеят на дизайна в Лондон е основан през 1989 г. от сър Терънс Конран, а дейността му е посветена на съвременните разнообразни проявления на дизайна – продуктов, промишлен, графичен, моден, социален, архитектура и други. Музеят функционира като регистрирана благотворителна организация и средствата, генерирани от продажба на билети, подпомагат създаването на нови изложби. В края на 2016г. музеят е преместен от първоначалната си локация Shad Thames в бившaта сграда на Commonwealth Institute в Кенсингтън, знакова архитектурна находка, обновена за целите на постоянно разрастващите се колекции и дейности на музея. Деян Суджич е директор на Design Museum от 2006г., след като наследява друго известно име от кръга на настоящите икони – куратори и критици – Алис Росторн. Според Суджич ролята на музея е да помага на обществото да си обяснява сложни световни процеси, революционни открития и исторически явления, като дава пример с Brexit.

Audi с премиерния Audi A7 Шпортбег е партньор на култнурното събитие. Марката устойчиво подкрепя  визионери на бъдещето в цял свят  и  представя философията си на експериментатор в съвременния дизайн и мобилност. Audi предефинира формите на диалог с публиката, като презентира примери за концептуалните представи на марката за бъдещето. Новият А7 вижда бъдещето – в изложбата по време на събитието ще можете да се запознаете с визията на Audi, представена през детайлите на най-новия модел Audi A7.

Advertisement

DESIGN IS/ДИЗАЙНЪТ Е е серия от публични срещи с уважавани международни имена – новатори в дизайна. Чрез лекции, изложби и работилници публиката има възможността да се запознае с важни етапи от развитието на дизайна, неговите забележителни революционери, съвременни приложения, смели и предизвикващи въображението експерименти, етични и устойчиви тенденции, предстоящи нововъведения и други. Целта на ГЕНЕРАТОР като пространство и екип е да показва силата на дизайна да променя живота ни към по-добро. Сред гостите в предишните издания на DESIGN IS са  британският дизайнер Даниел Чарни, едно от водещите световни дизайн студиа – холандците thonik, дизайнерът на автомобили Емануил Клисаров и студиото за продуктов и интериорен дизайн BIG GAME, които са работили за брандове като Alessi, Habitat, HAY, Hermes, MUJI, Wallpaper, Nespresso и др.

Лекцията в ГЕНЕРАТОР е на 27 април от 19.00 часа и е с вход 10 лв. Билети могат да бъдат закупени предварително и на място в – Генератор в дните преди събитието, от 10:00 до 18:00 часа, както и преди самата лекция.

Лекцията е на английски език, без симултанен превод на български.

ГЕНЕРАТОР е в Бизнес център Витоша, бул. Черни връх 47, Източен вход София.

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement