Connect with us

Lifestyle

В „Червената къща” започва серия от събития за иновациите в икзуството

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Вторият модул от тематични събития на платформата за документално изкуство В/ХОД през 2017 г. се нарича В/ ХОД → напред и ще продължи  от 18.06. до 26.06., включително. Бъдеще, прогрес, иновативност, дигитални изкуства, нови медии – фокусът обещава любопитни, атрактивни и интерактивни срещи с изявени български визуални артисти.

В/ХОД → напред ще даде трибуна на творци и лектори със смели, новаторски и мултижанрови идеи. В/ХОД → напред е седмица на новите форми, новите истории, новата изразност и любопитството на човека, който е в ход напред. Ще бъдат представени вербатим и сетивен театър, посветен на старата баня в „Овча купел” и акция, която преосмисля паметника „1,300 години Бълагрия”, както и разговори за създаването на кино във виртуална реалност, за пресечната точка между науката, изкуството и високите технологии, за новата естетика във фотографията, провокирана от дигиталните нововъведения, и др.

Всички събития ще се проведат в Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”, с изключение на „Потоци на паметта”, което ще се състои на открито в Парк баня „Овча купел”.

Работилница „Тялото в резонанс” на композитора Георги Атанасов Minstrell и хореографа Стефани Ханджийска (номинация за ИКАР 2017 за „Йон – пиеса за осиновените”) ще открие програмата на 18.06 в 13:00 и ще продължи до 20.06., включително. Работилницата изследва идеята за резонанса в тялото и в музиката. Основен обект е импулсът и как отекването му в тялото се превръща в танцово движение. „Тялото в резонанс” ще предложи осъвременен прочит на движенческото изкуство в търсене на иновативност. Броят на участниците е неограничен, а предварителното записване е на vox.pop.doc@gmail.com.

Advertisement

снимка: ПР

На 18.06 от 18:00 ще се състои премиерата на „Потоци на паметта”, съвместен проект на Студио за документален театър VOX POPULI и Сетивен театър „Лабиринт”. Мястото е Парк баня „Овча купел”, входът в свободен, а часовете на провеждане са 18:00, 18:30, 19:00, 19:30 и 20:00.  В „Потоци на паметта“  се сливат вербатим и сетивен театър, за да пресъздадат зрелищен разказ за старата баня в „Овча купел“ – документ на времето, запазил в изоставените си коридори духа на един далечен свят, в който ще влезем през спомените на очевидци и лабиринтите на собственото ни въображение. Режисьори са Милена Станойевич и Неда Соколовска. Публиката ще може да види представлението и на 24.06 и 25.06. от 18:00, 18:30, 19:00, 19:30 и 20:00.

„Автопортрет на бъдещето”, визуален проект на Стефан Дончев, ще бъде открит на 19.06 от 19:30. Проектът  представлява механичен робот в почти човешки ръст, който ни подканва да позираме, за да нарисува нашия портрет. Видът на машината напомня самоопериращ автомат. Проектът поставя под въпрос нашите виждания, взаимодействия и очаквания от роботите и показва колко по-различни са те от очакванията ни към хората. Докато машината рисува нашия портрет, разбираме, че тя неизбежно ни вписва в собственото си изображение.

Стефан Дончев е художник притежава магистратура по  „Дигитални изкуства” от Националната художествена академия. През 2011 г. става част от екипа на „1011” и интерактивната инсталация „Седни & Звучи”. Взима участие в студентски фестивал „Шах с пешката”, фестивал за дигитални изкуства „DA фест” и изложбата Hello World в София и Варна, и др.

На 20.06 от 19:30 В/ХОД → напред ще предложи на всички изкушени от съвременната кинематография презентация за виртуалната реалност –  „VR – през обектива на бъдещето”, водена от един от най-изтъкнатите експерти по VR в България – Момчил Алексиев. В рамките на събитието аудиторията ще се запознае със съвременния процес по създаване на кино по метода на виртуалната реалност: едно ново и прелюбопитно поле за артистичните идеи. Презентацията комбинира теория и практика.

Advertisement

Memoreality, проект на Сдружение „Трансформатори”, е в програмата на модула на 21.06 от 19:30. Демонстрация, акция, пърформанс, Memoreality предлага любопитен начин за преосмисляне на паметника „1 300 години България” пред НДК na пл. „България”, неизменна част от града от издигането му през 1981 г. до разрушаването му, което предстои през август 2017 г.  Участниците в пърформанса ще станат свидетели на клонирането на монумента в серия сувенири от шоколад, с които ще бъдат разиграни различните сценарии, предлагани в социалните мрежи за бъдещето на паметника. След това ще могат да определят вкуса на обещанoто светло бъдеще. Как и дали клонингите ще променят облика на пл. „България”?

В четвъртък, 22.06 от 19:30, публиката на В/ХОД → напред ще има възможност да види най-новата визуална творба ARTTU на младата авторка Леда Ванева, един от най-обещаващите съвременни български артисти, номинирана за Наградата BAZA 2017 г. Проектът ни запознава с френския булдог Артту. От намерените изхвърлени снимки и документи са събрани парчетата на неговата история. Това е доказателство, че той е съществувал. Ако имаше само папка със снимки на някой твърд диск, никой нямаше да разбере за него. Ако пък не беше възможно снимките да бъдат дигитализирани, Артту щеше да остане на сметището. Проектът ARTTU изследва различните измерения на изображението в пост-дигиталния контекст, както и взаимодействието между физическото и дигитално ни съществуване.

Носител на фотографския „Оскар” – наградата „Виктория” – Любомир Сергеев определено е сред най-изявените български майстори зад обектива. В/ХОД → напред предлага изключителната възможност на публиката да присъства на неговата презентация „Новите технологии и фотография” на 23.06 от 19:30. Лекцията ще разкрие какви неочаквани перспективи предлага за въображението света през обектива. Как иновациите влияят върху изображението и как дигиталният свят моделира изцяло нова естетика на образа? Лекцията е едно нагледно пътешествие в полето на фотографския прогрес с един от най-добрите лектори по темата! Презентацията се осъществява в партньорство с клуб „ФотоСвят”.

Съботният ден, 24.06, е време за музкалното събитие в програмата на В/ХОД → напред. В 20:00 ще започне музикално-визуалният пърформанс Future Past. Съвместният проект на артистите Иво Иванов (YvesO) и Боян Аврамов (D-CODE-X) съчетава електронен звук с визуална композиция, изградена от футуристични кадри. Публиката ще стане свидетел на един интерактивен хибрид, в който музикалната среда и прожекциите от всички страни на залата, както и извън нея, ще я въвлекат в мултижанров спектакъл от бъдеще време. Музика, пърформанс и видео в едно.

Как хормонът на любовта – окситоцина – се превежда на езика на джаза и може ли този превод да помогне за лечението на деца с аутизъм? За този и други интересни  експерименти на границата между науката, изкуството и високите технологии ще говорят Леандър Литов и Цветана Иванова на 25 юни от 17:00. Литов е водещ учен в Софийсккия университет и Европейския център за ядрени изследвания (CERN), а Иванова – преподавател в лондонския Централен университет за изкуствата „Сейнт Мартинс” (Central Saint Martins University of Arts). Двамата са основатели на RE – платформа, която обединява науката, изкуството и високите технологии. Те търсят пресечната точка между тях  и имат за цел да  създадат интегрираща методология, която да позволява обмен между различни видове интелигентност.

Advertisement

На 25.06 в 17:00 ще се състои презентазия на тема „Новият Ренесанс или как еволюирахме до „умно изкуство“ и „артистична наука”. Лекцията ще водят две светочно признати имена, всеки на своето професионално поле: Леандър Литов и д-р Цветана Иванова. Той е един от водещите учени в СУ и Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), а тя е преподавател в лондонския Central Saint Martins University of Arts.

След края на презентацията в Червена зала на „Червената къща” ще бъдат обявени и спечилилите два проекта по отворената програма на В/ХОД – „Малък АРТ ДОК грант”. За втора поредна година В/ХОД дава две субсидии от по 3,000 лв. на два проекта за документално изкуство.

Третото събитие от програмата на В/ХОД → напред на 25.06 е ХОД 17 – Лаборатория за изследване на действителността – превърналата се в традиция среща на четирима театрали и публика. В рамките на събитието, обединени от темата за дигиталния свят, мултижанровия характер и технологиите в сценичните изкуства, поканените артисти (един режисьор, един актьор, сценограф и драматург) ще обменят опит и възгледи с аудиторията. Дали и как театърът може да се адаптира към иновациите навсякъде около нас и заедно да предложат на зрителя зрелище от ново поколение? Началото е в 20.00.

В последния ден на В/ХОД → напред, 26.06. от 19:30, ще се проведе пърформансът FUTURUM EXACTUM. Това е един дързък проект, възникнал от срещата между дигиталния дизайн и документалния театър. Документите, използвани в проекта са съхранени броеве на списания „КОСМОС“, издадени между 1970 и 1986 г. Кои предположения на научнопопулярната мисъл са се сбъднали и как е изглеждал днешният свят, погледнат от календара на седемдесетте? Phormatik Visual Lab предлага дигиталната среда като абстрактен контекст за това хипотетично бъдеще в миналото. Участват: артисти на Студио за документален театър VOX POPULI и Марио Стойнов от Phormatik Visual Lab.

Следете Фейсбук страницата на В/ХОД напред: www.goo.gl/lQHm3B

Advertisement

За резервации, посетете сайта на „Червената къща”: http://www.redhouse-sofia.org/Events.aspx

„В/ХОД → напред” е част от платформата за документално изкуство, която се осъществява с изключителната подкрепа на Фондация „Америка за Българя”!

 

Continue Reading
Advertisement