Connect with us

Lifestyle

В New Life-Пловдив стартира донорска програма за яйцеклетки

Avatar

Публикувано

на

D r Dobrinka Petrova NewLife

д-р Добринка Петрова, снимки: New Life, PR

В медицински център по репродуктивно здраве New Life в Пловдив се проведе Ден на отворени врати специално за двойки, нуждаещи се или интересуващи се от процедура с донорски яйцеклетки. Подобна програма стартира за първи път у нас и отговаря на всички изисквания на министерство на здравеопазването и изпълнителната агенция по трансплантация. Тя дава възможност да се избере от базата данни донор, който да отговаря изцяло на конкретните изисквания. Съществува и опция да се разгледат детски снимки на донора, както и цвят на коса, очи, ръст, образование, кръвна група и други.

Присъстващите се срещнаха със светилото в сферата на репродуктивното здраве проф. Нери Лауфер, медицинския управител на клиниката – д-р Добринка Петрова и доц. Румен Димитров – главен ембриолог на New Life. Проф.Лауфер заинтригува присъстващите с лекцията на тема „Нуждата от донорски яйцеклетки в световно измерение“. Според медицинските специалисти, анонимността не означава липса на избор. Те представиха законовите уредби в България, ЕС и извън него, както и решения на проблеми свързани с донорските яйцеклетки у нас.

Много често причините една жена да не може да забременее са свърани с: хирургическо премахване на двата яйчника, химиотерапия и/или лъчетерапия на малкия таз или други форми на химиотерапия, преждевременна менопауза, генетични заболявания, изчерпан яйчников резерв – яйцеклетките са с „лошо“ качество, обикновено е свързан с напредване на възрастта и се среща много често над 38г., както и поредица неуспешни ин витро процедури, свързани с малък брой получени яйцеклетки, който нямат функционалния капацитет да се оплодят и развият.

Prof.Neri Laufer-NewLife (2)

проф Нери Лауфер, снимки: New Life, PR

Двойките, които биха се възползвали от донорската програма, трябва да знаят, че могат да разчитат на гарантирана анонимност и невъможност да се разкрие самоличността на донора. Информацията за реципиентите, ползвали яйцеклетки от анонимен дарител, е служебна тайна, съхранява се в служебния регистър на лечебните заведения за период 30 години и не може да бъде предоставяна на донора или трети лица освен в случаите, посочени в закон. Освен това информацията не може да бъде разгласявана пред реципиента или трети лица. Тя може да бъде споделяна помежду им само при родствено дарителство, но не и на трети лица, включително техни близки и роднини.

При осъществяване на асистирана репродукция не се разрешава разкриването на самоличността на анонимните донори на яйцеклетки, сперматозоиди или предимплантационни ембриони или разгласяването на информация, която би могла да доведе до идентифицирането им от реципиентите или трети лица.

Advertisement

Донорската програма на New Life разрешава ползването на донор (на сперматозоиди или овоцити) след реализиране на доносени 5 бременности от него (включително собствените деца) или на донор на сперматозоиди след реализиране на 20 цикъла на инсеминация, при положение че не е известно до момента колко бременности са получени от използването на конкретния донор. Всички донори се подлагат на подробно изследване съобразено с българския медицински стандарт и ЕС директиви. Освен това преминават и на интервю с психолог.

Интересуващите се двойки могат всекидневно да получат информация за възможностите на програмата и да направят консултация със специалист в клиника New Life.

Continue Reading
Advertisement