Connect with us

Култура

Георги Томов представи „Розариум” в Dada Cultural Bar

Avatar

Публикувано

на

Розариум премиера

снимка: ПР

Едно от известните имена в съвременната българска проза – Георги Томов, се срещна с почитатели, близки и приятели na 15ти юни в Dada Cultural Bar по време на премиерата на втория си роман Розариум”. Новата книга на автора на сборниците с разкази „Не беше тук и си отиде” и Всичките дни и на романа Докато дишам (в съавторство с Дейна Бренченс) излезе преди месец и вече се радва на положителни отзиви дори сред най-взискателните читатели.

Розариум корицаС Розариум Томов стъпва уверено в полето на философския роман – сюжетът проследява ожесточения сблъсък между идеали и действителност, обществени очаквания и морал. Името му е базирано на трактат, публикуван през 1550 г. в Германия – философската база на алхимията, който съдържа 22 гравюри върху дърво и дебат по проблемите на трансформацията и трансмутацията. Също така препратки към текстове на швейцарския психоаналитик Карл Густав Юнг съпътстват целия роман.

Книгата бе представена от проф. д-р Амелия Личева, коятo впечатли публиката със задълбочения си анализ на текста. Тя сподели, че рядко в българската литература се срещат стройно написани и последователни романи, а персонажите на  Розариум със своята плътност и виталност успяват да разграничат разказвач от автор и да създадат усещането за досег със сериозна художествена литература, поставяща важни въпроси относно основни морални категории.

Изненадата на вечерта бяха думите на небезизвестния български писател и журналист Иво Иванов. С характерните си оптимизъм и сладкодумие той увери присъстващите, че когато дръпнат конеца на последното изречение на Розариум, ще разклатят първото. Но предстоящото им пътуване между първа и последна страница ще ги разтърси не по-малко.

Защото Розариум е не само роман за Георги Томов, но и за човека, в когото той не се е превърнал. И роман на неудобните въпроси, които днес все по-малко се задават.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement