Connect with us

Общество

Глобално проучване на Avon показва, че близо 60% от жените не са уверени, че разпознават ранните признаци на рак на гърдата

Avatar

Публикувано

на

По-малко от половината (42%) от запитаните са уверени, че знаят какви промени в гърдите им може да бъдат знак за рак.

Една четвърт (25%) смятат, че бучката е единственият признак за рак на гърдата, който може да бъде идентифициран без медицинско оборудване.

Обещанието на Avon срещу рака на гърдата стартира многогодишен ангажимент за обучение на жените за болестта.

Само двама на петима души (42%) от запитаните са уверени в разпознаването на промените в гърдите им, които биха могли да бъдат признак за рак. Това показва ново проучване сред 19 000 жени проведено от Avon Products, Inc. Изводите показват също, че има разлика в знанията сред жените в световен мащаб за това какви са симптомите за рак на гърдата и как да се намали рискът от развитие на болестта.

Световната здравна организация изчислява, че ракът на гърдата отнема живота на повече от 500 000 жени годишно, като този брой може да бъде значително намален, ако ракът бъде открит на по-ранен етап.

Advertisement

Въпреки че 73% от анкетираните жени заявяват, че наблюдават за появили се промени в гърдите си, много от тях признават, че не са уверени в разпознаването на ранните признаци на рак на гърдата. Освен това, повече от половината от анкетираните (60%) биха се поколебали да потърсят медицински съвети поради смущение, страх или липса на достъп до лекар-специалист.

Проучването открива също така липса на знания, когато става въпрос за идентифициране на признаците и познаване на рисковете от рак на гърдата. Това може да се дължи на липса на информация – 30% от анкетираните заяват, че не им е била предоставена информация за това, че промени в гърдите им могат да бъдат причина за безпокойство. Една четвърт (25%) смятат, че поява на бучка е единственият признак за рак на гърдата, който може да бъде идентифициран без медицинско оборудване. Когато са помолени да посочат 10 общи симптома на рак на гърдата, само 2% от запитаните жени са успели да изброят всички 10 правилно.

Съществува слаба осведоменост за някои от важните фактори в начина на живот, които биха могли да предотвратят появата на рак на гърдата. Почти две-трети (64%) от участниците в анкетата не знаят, че упражненията могат да помогнат за намаляване на риска от развиване на рак на гърдата. 63% от анкетираните не знаят, че консумацията на алкохол е свързана с по-висок риск от рак на гърдата.

През последните 25 години Avon и Фондация за жените Avon” са дарили повече от 800 милиона долара в световен мащаб за каузи, свързани с рака на гърдата, образовали са над 180 милиона жени за заболяването и са финансирали прегледите при специалист на близо 20 милиона жени.

Изследването идва, след като Avon стартира новата си програма „Обещанието на Avon срещу рака на гърдата“ – обновена дългосрочна ангажираност за обучаване на жените за здравето на гърдите, която надгражда каузата в подкрепата на борбата с рака на гърдата. Avon ще работи с множество преподаватели, партньори, здравни организации и експерти, за да осигури по-голяма обществена информираност за болестта и да се увери, че всяка жена знае как да предприеме действия.

Advertisement

Шери Маккой, главен изпълнителен директор на Avon заявява: „Ранната диагностика е от решаващо значение в борбата с рака на гърдата, но нашето проучване установява, че жените не познават рисковете и не знаят какви признаци да търсят. Искаме да променим тази липса на знания, като използваме силата на нашата глобална мрежа от жени – 6 милиона представители на Avon и повече от 26 000 сътрудници – и нашите партньори в борбата с рака на гърдата, за да образоваме жените. Нашето обещание очертава дългосрочния ни ангажимент да гарантираме, че всяка жена е наясно със здравето на гърдите си всеки ден. „

Д-р Пол Гос, председател на Научния консултативен съвет на Фондация Avon и директор „Изследване на рака на гърдата“ в многопрофилна болница в Масачузетс, заявява: „Тези цифри показват колко много работа трябва да се свърши за повишаване на осведомеността за рака на гърдата. Най-вече за неговите симптоми, рискове и как да бъдем загрижени за тях. Познаването на проблема е от съществено значение. Ранното откриване е най-ефективният начин за спасяване на живота и е от решаващо значение в борбата с рака на гърдата.“

Чрез своето обещание (Avon Breast Cancer Promise), Avon се ангажира:

Работейки в партньорство с експерти по благотворителност и специалисти в сферата на рака на гърдата да активира най-голямото глобално движение, насочено към това всеки да знае и разбира рисковете от рак на гърдата.

Активиране на мрежата си от шест милиона представители и използване на своите брошури и дигитални канали за подпомагане на 50 милиона жени годишно – 250 милиона жени през следващите пет години – да разпознават ранните признаци на рак на гърдата.

Advertisement

Подпомага всяка жена да знае кога и къде да потърси медицинска помощ, като я свързва с местните здравни служби и благотворителни организации или чрез финансираните от Avon програми на локално ниво за повишаване на информираността и достъп до профилактика.

Continue Reading
Advertisement