Connect with us

Култура

Големият Бил Брайсън се завръща с новото издание на „Кратка история на почти всичко”

Avatar

Публикувано

на

Изтъкнатият журналист и популяризатор на науката Бил Брайсън разказва повече от увлекателната „Кратка история на почти всичко” (ИК „Сиела”). След близо година отсъствие от книжния пазар в България, утвърдилата се като една от най-знаковите книги в съвременния научно-популярен свят, излиза в ново издание.

Знаете ли на какво разстояние от нас е Юпитер? Питали ли сте се някога какво ще стане при евентуален сблъсък на Земята с астероид? А на какво се дължат масовите пет измирания на видове, които на няколко пъти са застрашили бъдещето на живота на нашата планета? Отговорите на тези и множество други въпроси, свързани със зараждането на живота и еволюцията на видовете на Земята, ни дава видният англо-американски журналист и популяризатор на науката Бил Брайсън. От научно-популярната му книга „Кратка история на почти всичко”, която излиза в ново редактирано издание у нас след година отсъствие от книжарниците, научаваме ключови факти и интересни открития в сферата на съвременната физика, астрономия, биология, генетика, геология и за развитието на природните науки като цяло, през последните сто години.

Макар Брайсън да борави умело с перото и като журналист, и като писател, той не е учен и дори признава, че преди да започне работа по „Кратка история на почти всичко” е бил недоволен от собствените си познания в сферата на науката. Като четящ човек обаче, опитващ се да намери повече достъпна информация по научни въпроси, той забелязал, че такава почти не се намира. „Сякаш те искат да запазят хубавото скрито, като правят всичко да изглежда неразбираемо”, казва той за авторите на учебници. Така изпълнената му с любопитство същност и талантът му на пишещ раждат изданието, което днес е една от най-знаковите научно-популярни книги в световен мащаб. Изцяло научно подкрепена с факти и примери и написана на достъпен за широка аудитория език, „Кратка история на почти всичко” събира на едно място сложни концепции като Големия взрив, еволюцията, тектониката, размера на ядрото на атома и дори квантовата физика, обяснявайки ги по увлекателен начин.

Голяма част от книгата е посветена на забавните истории зад големите научни открития, на ексцентричния характер на учените, както и на странните стечения на обстоятелствата, които са довели до научния прогрес. Написаното от Брайсън не изисква задълбочени предварителни познания по физика, нито умения за разрешаване на сложни задачи и формули, а единствено жажда за знания, любопитство и въображение.

Кратка история на почти всичко” е отличена с престижната европейска награда „Декарт” за популяризиране на науката през 2005 г. Новото издание е в превод от английски на Маргарита Хаджиниколова и с корица на художника Дамян Дамянов.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement