Connect with us

Култура

Грандиозен галаконцерт по случай ХХ Юбилеен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ

Avatar

Публикувано

на

Galakoncert 27 09 2020 1

снимка: Александър Томпсън

20-тото издание на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет, завърши с Галаконцерт в Софийската опера и балет на 27 септември. Събитието беше открито с представяне на документален филм за развитието на Майсторския клас на Райна Кабаиванска през годините. В Галаконцерта взеха участие дванадесет изпълнители от България, Венецуела, Италия, Китай, Корея и Русия с оркестъра на Софийската опера и балет под диригентството на Маестро Найден Тодоров.

„Беше чудо, че успяхме да направим Майсторския клас в тези тъмни времена. В този мрачен период за театъра, когато почти всички сцени по света са затворени. Но го направихме със смелост и по-важното, с голяма любов. Защото с любов може да се постигне всичко.“

Това сподели от сцената на Софийската опера и балет Райна Кабаиванска, преди да присъди стипендиите от своя дарителски фонд в Нов български университет на най-талантливите си ученици. Пълни стипендии за едногодишно обучение в Института „Веки – Тонели“ в Модена (Италия), с подкрепата на търговска верига „Фантастико“ и Столична община, получиха двама българи – Александрина Михайлова (сопрано) и Йосиф Славов (баритон), както и младият италиански тенор Джузепе Инфантино. Шестима от участниците – Теодор Браун (тенор, Германия), Ева Ким Маджо (сопран, Южна Корея), Весела Янева (мецосопран, България), Галина Овчинникова (сопран, Русия), Ева Джонг (сопран, Южна Корея), Рейналдо Дроз (тенор, Венецуела) получиха стипендии за специализация в Италия.

Част от възпитаниците на 20-ия Юбилеен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще получат и покани за участия в спектакли на Софийската опера и балет, Пловдивската опера и ще бъдат включени в програмата на Софийската филхармония.

„Тези деца от утре трябва да покорят света!“, каза развълнувана от сцената Райна Кабаиванска. И добави, че в годините 85 млади оперни таланти са получили стипендии от фонда й в Нов български университет.

Райна Кабаиванска изказа благодарността си към Нов български университет, изпълнителния директор на НБУ д-р Георги Текев, за неговия изключителен принос към майсторския клас, както и на партньорите за съпричастността им към нейната кауза.

Advertisement

Ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, д.н., благодари на Райна Кабаиванска за вдъхновението, с което работи с младите оперни певци. „Урокът, който Райна Кабаиванска дава, е че човек не трябва да се страхува да споделя тайните си, защото знае, че когато ги споделя, до тайните му ще стигнат само посветените в тях. Ние, в НБУ, споделяме нашите тайни с посветени хора и затова се вдъхновяваме от споделящите хора като Райна Кабаиванска. Огледайте се около вас и търсете споделящият човек.“

Галаконцертът на ХХ Юбилеен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ беше излъчван на живо в интернет. Спектакълът е част от календара на културните събития на Столична община.

Continue Reading
Advertisement