Connect with us

Общество

Грийнпийс и За Земята обучават как да се намали употребата на пластмаса в детските градини

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Скоро след като бе даден старт на националната кампания за намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни под надслов „Морето не е за една ваканция”, за чието начало беше изпозлван символично Световният ден на водата – 22 април, „Грийнпийс“ и „За Земята“ преминаха към следващия етап от програмата от отделни инициативи. 

Двете екологични организации проведоха обучение на доброволци за намаляване на повсеместното пластмасово замърсяване в детските градини, като този път кампанията бе изцяло насочена върху забавачниците на най-малките.

Темата на обучението е бъдеще без пластмаса за еднократна употреба, а детските градини са първата и най-важна цел за намаляване на пластмасовата зависимост на обществото.

снимка: PR

Advertisement

В голяма част от близо двете хиляди детски градини в страната над двеста хиляди деца пият вода от пластмасови чашки за еднократна употреба. По този начин те привикват на безотговорно към собственото здраве и природата поведение. Чрез подобна практика за година от една детска градина на боклука се изхвърлят над два и половина тона плaстмаса или двеста хиляди пластмасови чаши, които струват над 5000 лв.

Това което администрацията на забавачниците и родителите не знаят и което ще бъде разпространявано от доброволците, е че има няколко бързи и достъпни начини това да бъде избегнато.

Участниците в обучението придобиха знания за алтернативите на пластмасата. Също така те получиха насоки как да общуват и убеждават – умения с които ще могат да се включат като доброволци в работилници с деца, лекции и други публични изяви в рамките на кампанията с детските градини.

Тъй като инициативата беше посрещната с огормен интерес и свободните места за обучението бяха заети веднага, организаторите от двете екологични организации „Грийнпийс“ и „За Земята“ решиха да обявят нова дата, когато ще бъде проведено същото обучение на доброволци.

Следващото обучение ще се проведе на 18.05 (четвъртък) от 17.30ч до 21ч.

Advertisement

Линк към събитието тук.

Всеки желаещ да стане посланик на кампанията в детски градини, на фестивали или да се включи към почистване, може да пише на следния електронен адрес: plastic-free@zazemiata.org

Повече за кампанията “Морето не е за една ваканция”

„Грийнпийс“ е независима световна кампанийна организация, която работи за промяна на нагласите и поведението на хората, за да защити и опази околната среда и насърчи мира като: предизвика енергийна революция за преодоляване на заплаха номер едно пред планетата ни: климатичните промени; защитава моретата и океаните ни от разточителния и разрушителен риболов, както и създава глобална мрежа от морски резервати; защита на световните древни гори, както и животните, растенията и хората, зависещи от тях; работа по въпроса за разоръжаване и мир чрез преодоляване на причините за конфликта и призоваване за премахване на всички ядрени оръжия; създаване на бъдеще, свободно от токсини с по-безопасни алтернативи на опасните химикали в продуктите и производството; провеждане на кампании за устойчиво развитие на селското стопанство, отхвърляйки геномодифицираните организми, защита на биоразнообразието и насърчаване на социално отговорното земеделие.

ЕС “За Земята”е независима, неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. “За Земята”работи в сътрудничество с екологични организации на национално и международно равнище. Сдружението е член на международните организации Мрежа за наблюдение на Международните финансови институции за Централна и Източна Европа CEE Bankwatch Network, Международни Енергийни Бригади, GAIA (Глобално обединение срещу инсинераторите) и SEEEN (Екологични НПО за Южна и Източна Европа).

Advertisement
Continue Reading
Advertisement