Connect with us

Кино

Гьоте-институт България отбелязва 125-годишнината от рождението на Бертолт Брехт

Avatar

Публикувано

на

снимка: © DEFA Stiftung, Hannes Schneider

По случай годишнината от рождението на Бертолт Брехт, най-известният германски драматург и театрален теоретик на XX век, Гьоте-институт България ще излъчи филмов запис на класическата постановка „Майка Кураж и нейните деца“, която се е играла на сцената на „Берлинер Ансанбъл“ под режисурата на автора и в сътрудничество с режисьора Ерих Енгел. Филмът е заснет между 1959 г. и 1961 г., малко след кончината на Брехт, а снимките проследяват сценичното изпълнение на пиесата, която към момента на заснемане има над 400 изигравания.

Заповядайте в голямата зала на института на 8-ми февруари, сряда, от 18:00 часа.

„Майка Кураж и нейните деца“ е драма, написана от Брехт по време на доброволното му изгнание в Швеция през 1938 и 1939 година, в знак на съпротива срещу възхода на фашизма и нацизма и в отговор на нахлуването на армията на Хитлер в Полша през 1939 г. Действието се развива по време на Тридесетгодишната война и в дванадесет сцени разказва за историята на Ана Фирлинг, наричана Майка Кураж, хитра продавачка в шведската армия. Заедно с децата си тя пътува с войскова лавка (търговски фургон), решена на всичко, за да трупа печалба от войната. В крайна сметка цената на нейните действия плащат трите й деца, които губят живота си.

Майка Кураж: „… войната ще продължи малко по-дълго, а ние ще изкараме малко повече пари, така че мирът ще бъде още по-добър.“

Advertisement

Пиесата е пример за Брехтовия „епически театър“, в който за разгръщането на голямата картина се изисква емоционална дистанция и отчужденост спрямо персонажите, като същевременно се характеризира и с антивоенно послание. Според немския драматург и режисьор публиката трябва да мисли, а не да чувства, затова и се е противопоставял на симпатиите на публиката към главната героиня след първите представления, като впоследствие дори е редактирал текста, за да ѝ придаде още по-отблъскващ образ.

Филмът е продукция на ДЕФА, държавното филмово студио на ГДР, и на премиерата си през февруари 1961 г. е прожектиран едновременно в 14 града в ГДР по случай 63-ия рожден ден на Брехт. В главната роля е съпругата на Брехт, Хелене Вайгел.

Continue Reading
Advertisement