Connect with us

Funk

Дамата на френския шансон, Мирей Матийо с нов албум – „Mes Classiques“ излиза на 09/11

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Албумът излиза на 9-ти ноември, 2018г. от Вирджиния Рекърдс/Sony Music на CD и двоен винил

„Mes Classiques“ е дългоочакваният и първи от 13 години насам нов албум на гранд дамата на френския шансон – Мирей Матийо. Певицата е сред най-големите звезди на френската музиката и през 60-те и 70-те години на миналия век печели огромна популярност по целия свят, включително и в България.

С „Mes Classiques“ френската легенда отдава почит на любимите си творби от света на класическата музика. „Mes Classiques“ е албум, който Мирей Матийо посвещава на паметта на покойната си майка. За албума Мирей Матийо записва 18 красиви песни на седем езика – френски, английски, немски, испански, италиански, руски и латински. В „Mes Classiques“ влизат творби от Верди, Моцарт, Офенбах, Хендел, Чайковски, Шуберт Брамс, Форе и на испанския композитор и китарист – Франциско Тарега. Текстовете на френски език са написани от поета Клод Льомей, работил още с Жо Дасен, Серж Реджани, Жилбер Беко и други. Албумът е записан в „Smechy Studios“ в Прага със Симфоничния оркестър на града, включващ 90 музиканта, а продукцията по смесване и мастериране е направена в Abbey Road студио в Лондон.

Пилотният сингъл от албума „Le premier regard d’amour“ (Първият поглед на любовта), френскоезична версия върху оригиналната композиция от Чайковски, който излезе на 28/09. Видеоклипът към песента, по текст на Клод Лемей и Кристоф Андреани, e заснет със Симфоничния оркестър на Прага сред декора на един от най-красивите дворци в града

Advertisement

Вторият сингъл от албума е композицията на Шуберт с текста на популярната молитва „Аве Мария“ и от 01/11 е наличен във всички дигитални платформи за даунлоад и стрийминг. ‘Ave Maria’ без съмнение е една от най-популярните мелодии в света, символизираща чистата и свята любов. Изпълнението в тази знакова молитва–реквием, певицата посвещава на майка си.

Пред френските медии, Марей Матьо споделя съжалението си, че майка й не е могла да чуе албума. Тя разказва как в продължение на година след смъртта й, се е отдала на скръбта си в Авиньон. „В Авиньон плачех по цял ден и лекувах болката с класическа музика. Ден след ден. Когато се върнах в Париж вече знаех какво искам да направя, посветих се на двеста процента в целия творчески и звукозаписен процес. Не беше лесно, но този албум ми помогна да преодолея мъката и загубата“. – споделя легендата.

„Mes Classiques“ излиза на CD & 2-LP на 09/11 от Вирджиния Рекърдс/Sony Music и е наличен за поръчки в онлайн магазина musicmall.bg, https://bit.ly/2Dn489B

Advertisement

След 200 милиона продадени копия албуми по целия свят и редица евъргрийни, Мирей Матийо се превръща в един от символите не само на френската музика, но и на цялата нация. В чест на предстоящия творчески юбилей, който ще отбележи през 2019-та година – 55 години творческа кариера – Мирей Матийо планира европейско турне. Програмата ще включва както песни от новия албум, така и някои от най-големите й шлагери. „Mes Classiques“ е албумът, за който Мирей Матийо винаги е мечтала. Проектът е сбъдната мечта за всеки почитател на певицата и меломан, заради красотата на музиката в него, изпълнена от един от най-уникалните и незабравими гласове на нашето време.

Continue Reading
Advertisement