Connect with us

Култура

„Да откраднеш „Мона Лиза“ – напрегнато разследване, вдъхновено от истинска история

Avatar

Публикувано

на

Кой и защо открадна Джокондата преди век, разказва нов мистериозен роман 

Преди век от Лувъра изчезва най-известното произведение на изобразителното изкуство в света – „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи. Две години след обира Джокондата е върната на мястото си в парижкия музей, но тогава започват спекулациите… Дали днес посетителите на Лувъра се любуват на оригинала, или пред тях стои безупречен фалшификат? В напрегнатия трилър „Да откраднеш „Мона Лиза“ авторът Джонатан Сантлофър дава своя интерпретация на историческите факти. Книгата излиза на пазара на 22 декември с логото на издателство „Кръг“, в превода на Мариана Христова и с корица на Наталия Чайкина.

Преди: август 1911-а. „Мона Лиза“ е свалена от рамката си и отнесена неизвестно къде от музейния работник Винченцо Пeруджа. Докато картината е в неизвестност, нейни копия, представени като оригинали, се продават от двойка прословути измамници. Мистериозната кражба оставя след себе си множество въпроси, които терзаят умовете и на професионалисти, и на лаици. 

Сега: художникът и преподавател по история на изкуството Люк Пероне е правнук на крадеца Перуджа. Във Флоренция Люк открива дневника на прадядо си и се впуска в стихийно приключение по следите на скандалния си роднина. Неговото разследване привлича вниманието на безразсъден детектив от Интерпол, красива жена, която вероятно желае повече от близостта на Люк, и хайка от най-безскрупулните крадци и колекционери на изкуство.

В „Да откраднеш „Мона Лиза“ американският писател Джонатан Сантлофър ни предлага живописни описания на Флоренция и Париж, по чиито улици откриваме различни гледни точки за света на изкуството и интересни исторически факти за самото изкуство. В този спиращ дъха трилър истинската цена на една картина често се измерва не в пари, а в човешки животи.

Advertisement

Днес картината на Леонардо е смятана за най-известната в света, оценена на 870 милиона долара. Само през 2014-а 9,3 милиона души са посетили Лувъра, а според бившия директор Анри Лоарет 80% от хората влизат само заради „Мона Лиза“.

„Задължително четиво за феновете на Дан Браун и Артуро Перес-Реверте.“

„Ню Йорк Таймс“

Джонатан Сантлофър (р. 1948) е американски писател и художник. Автор е на пет романа, последният от които е „Да откраднеш „Мона Лиза“. Той е създател и директор на Академия за криминални романи към Центъра за художествена литература – единствената програма, посветена изключително на криминалното писане. Като художник Джонатан има зад гърба си повече от 200 изложби по целия свят.

Continue Reading
Advertisement