Connect with us

Lifestyle

Да поговорим за биологичния часовник

Avatar

Публикувано

на

biologichniqt chasovnik cover

Видният британски невроучен д-р Ръсел Фостър и биологът Лион Крайцман разглеждат обстойно темата за биологичния часовник и ролята му в  еволюционния процес в ценното издание „Биологичният часовник“ (ИК „Изток-Запад“). Авторите отговарят на редица интересни въпроси, свързани с функционирането на биологичния часовник и влиянието му върху ритмите на живота.

Питали ли сте защо някои растения отварят и затварят цветовете си по едно и също време всеки ден? А каква е тази непреодолима за тийнейджърите нужда от сън, която ги държи в леглото до ранния следобед? Знаете ли защо толкова много хора изпитват проблеми след пътуване през зони с голяма часовата разлика? Британският учен Ръсел Фостър и биологът Лион Крайцман дават научнообосновани отговори на тези и редица други въпроси, свързани с ритъма на живота ни в книгата си „Биологичният часовник“. Авторите разясняват важността на биологичния часовник и основополагащата му роля в процеса на еволюция, разкривайки защо той продължава да е толкова съществен за всички живи организми.

Фостър и Крайцман смятат, че биологичните часовници са кодирани в нашите гени и се пренастройват всеки ден (при изгрев и залез), за да свържат астрономическото време с вътрешното усещане за време на организмите. От книгата разбираме още как учените тълкуват механизмите на биологичния часовник и какво ги управлява, а също и как отделните организми отмерват различни интервали от време, как се адаптират към определени цикли и как светлината координира вътрешното им усещане за време с външния свят.

„Биологичният часовник“ (с подзаглавие „Ритмите на живота“) е интересна и полезна книга, която хвърля светлина върху всекидневни въпроси, свързани с нашето здраве. Авторите обръщат специално внимание на проблеми, които могат да бъдат причинени от неправилно функциониращ биологичен часовник: депресии, сезонни разстройства и др. В допълнение двамата учени разкриват и рисковете и вредите, които ни нанасят модните от години хапчета, помагащи ни да останем будни за по-дълго време.

Видният британски учен Ръсел Фостър (1959) защитава докторска степен в сферата на невронауката през 1984 г. в университета в Бристол. Командор е на Ордена на Британската империя, член на Британското кралско дружество, преподавател в Оксфорд. В България д-р Фостър идва по покана на Британски съвет, за да вземе участие в Софийския фестивал на науката (който се провежда в Театър София в периода 14–17 май), където ще изнесе лекция на тема „Светлината, часовниците и сънят: науката в помощ на медицината“.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement