Connect with us

Музика

ДВА ВЕКА ПО-КЪСНО ДУХЪТ НА ЕДНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ЖЕНА ВСЕ ОЩЕ ВИТАЕ НА СЦЕНАТА

Avatar

Публикувано

на

Два от най-значимите фестивали у нас – Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и Международния музикален фестивал „Варненско лято“, обединяват усилията си през тази година, за да представят пред фестивалната публика на Варна един уникален художествен проект, който се очаква да привлече вниманието на страстните ценители на първокласното театрално и музикално изкуство. Общото между тях са творците – имена от световната култура. Проектът е театралният концерт „Духът на една дива“, осъществен от фондация “Културни перспективи” и фондация “Пиано екстраваганца”, който, безспорно, ще се превърне в един от най-ярките акценти на тазгодишния Международен театрален фестивал „Варненско лято“.

Знаменитото трио – Ина Кънчева /сопран/, Елена Атанасова /актриса/ и Людмил Ангелов /пиано/, режисьорът и драматург Марий Росен, художникът Мариета Ценова /костюми и сценография/ са екипът, сътворил спектакъла „Духът на една дива“. Той представлява разказ за живота на една изключителна и харизматична жена от XIX век – Полин Виардо, и нейното време.

Полин Виардо /1821 – 1910/ е певица, композитор и педагог с изключително богат, наситен и интензивен творчески живот, белязан от многобройни участия в опери и концерти, пътувания в различни страни, възходи, вълнения, страсти. Владеенето на испански, френски, английски и италиански език, както и да разбира и чете на руски език, й позволява да се докосва до духовната същност на много страни. Детската й любов е учителят й по пиано Ференц Лист, а голямата, но сложна и невъзможна – руският писател Иван Тургенев. Тя е приятелка на писателката и известната в светските среди Жорж Санд, на композиторите Федерик Шопен и Роберт Шуман, вдъхновява написването на не едно произведения от Майербер, Сен-Санс, Брамс, Масне, Гуно и др. Открива млади таланти, подкрепя ги, вярва в тях, поощрява ги.

„Духът на една дива“ се основава на документални текстове – писма, написани от Виардо и за нея, на спомени на нейни роднини и съвременници, на статии от вестници, които се редуват с песни на композиторката и произведения на Шопен, Лист и Росини. Людмил Ангелов и Ина Кънчева са не просто музикални изпълнители, а заедно с актрисата Елена Атанасова пресъздават живи сцени от времето на тяхната героиня.

Людмил Ангелов е потомствен музикант и един от блестящите български пианисти, прославил страната ни далеч зад нейните граници. Той има своя публика както у нас, така и в Европа, САЩ, Южна Америка и Азия. Носител е на множество награди. Компактдискът му с ронда и вариации на Шопен е награден от Националния институт „Шопен“ във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. През 2011 г. учредява фондация „Пиано екстраваганца“, която става основният организатор на ежегодния международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“ в София. От 1992 г. живее в Испания. Там основава и и е артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо. Той е чест гост на сцената на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, което говори за обичта на варненци към неговото изключително вълнуващо изкуство.

Advertisement

Сопраното Ина Кънчева е от поколението творци, което достойно следва пътя на големите ни оперни певци по света. Учи оперно пеене в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София. Специализира в Европейския оперен център в Манчестър, фондация „Арена ди Верона“, академията „Киджана“ – Сиена, центъра за млади оперни певци на Пласидо Доминго във Валенсия. От 2006 г. до 2011 г. тя е солистка в трупата на операта в Щутгарт, където изпълнява ролите на Виолета в „Травиата“, графиня Адел в „Граф Ори“, Лучо Чина в „Лучо Сила“ и др. Лауреат е на наши и чуждестранни конкурси.

Елена Атанасова е едно от знаковите лица на Пловдивския театър. Родена е в София. Завършва НАТФИЗ със специалност актьорско майсторство за драматичен театър през 2000 г. Има десетки участия в национални и международни филмови и телевизионни продукции. Има епизодична роля в „Черната Далия“ на Браян де Палма. Блести на театралната сцена в десетки постановки. Носителка е на наградата „Аскеер“ за изгряваща звезда за култовата си роля в мултимедийния моноспектакъл „Дневникът на Бриджит Джоунс“.

Спектакълът „Духът на една дива“ ще бъде представен във варненската градска художествена галерия „Борис Георгиев” на 11 юни от 21.30 часа. Цени на билетите – 15 лв. и 12 лв. за учащи и пенсионери.

Още за програмата на фестивала:

http://www.varnasummerfest.org/search_program_current_bg.php?page=event_search&esID=43

Advertisement
Continue Reading
Advertisement