Connect with us

Lifestyle

Двете изложби на Фестивал 180° продължават още седмица

Avatar

Публикувано

на

bukvi na sklad

снимка: PR

Изложбите на архитект Мария Барбудова и фотографката Щиляна Андонова могат да бъдат видяни във VIVACOM Art Hall до 7 август

Двете изложби “XXS Bricolage° / Малка градска архитектура°” и „Букви на склад“, част от програмата на тазгодишния фестивал за съвременно изкуство 180°, ще продължат още седмица след края на фестивала в пространството за култура на VIVACOM Art Hall. Големият интерес на столичната публика провокира организаторите да удължат времетраенето на изложбите до 7 август и по този начин да дадат възможност на повече граждани да се запознаят с представените  от архитект Мария Барбудова творби и фотографиите на Щиляна Андонова.

Двете изложби са обединени от идеята за един нестандартен поглед към градските пространства и насочват вниманието към обекти и елементи в градския контекст, които рядко попадат в архитектурните дискусии.

 “XXS Bricolage° / Малка градска архитектура°” с куратор архитекта Мария Барбудова цели да провокира дискусия за значението и потенциала на „малката архитектура“ в градската среда. Изложбата представя два проекта – „XXS Bricolage“ на немските архитекти от „Atelier Brueders“, който представя визуализации на малки по размери градски постройки в Берлин, както и своеобразния отговор с “Малка градска архитектура” от София. Вторият проект, осъществен от Мария Барбудова със съдействието на арх. Светлин Пеев, арх. Слава Савова и студенти от студио ПроЖектиране, УАСГ, поставя началото на проучване на локалнo ниво, което цели да постави паралел между малките архитектури, съществуващи в София и Берлин.

Advertisement

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“600″]malka gradska[/media-credit]

Втората изложба „Букви на склад“ е седемгодишен проект на Щилиана Андонова, който включва фотографии, на забравени по фасадите на сградите табели, от времето на социализма. В основата на проекта е любовта на Щилиана към типографията, която се изразява в непрекъснато търсене на различни форми на шрифт в градското пространство.

Двете изложби могат да бъдат видяни до 7 август в арт пространството на втория етаж на VIVACOM Art Hall от 9:00  до 20:30 ч.

Линкове към фейсбук събитията за изложбите: XXS Bricolage° / Малка градска архитектура°; Букви на склад

За авторите на изложбите

Мария Барбудова е родена в Пловдив. Завършила е архитектура Техническия Университет в Берлин и понастоящем живее и работи като архитект в Берлин. Това е втората архитектурне изложба, която курира в България.

Advertisement

 Щилиана Андонова завършва образованието си в Пловдив, живее в с. Крумово и работи в града под тепетата. Започва развитието си в сферата на фотографията и продължава да заснема букви и табели по време на пътуванията си в страната и извън нея.

Continue Reading
Advertisement