Connect with us

Lifestyle

„Девин“ ЕАД е първата марка бутилирана вода в България със 100% неутрални въглеродни емисии

Avatar

Публикувано

на

снимка:ПР

Лидерът на пазара на бутилирана вода в България „Девин“ ЕАД вече е сертифицирана въглеродно неутрална компания, която получава валидация, издадена от международната консултантска организация по климата CO2logic и утвърдена от акредитирания и независим сертифициращ орган Vinçotte. „Девин“ ЕАД е първата българска компания за бутилирана вода, която постига въглероден неутралитет, както на ниво компания, така и ниво продукт.

„Изключително горди сме да обявим успешното постигане на такъв амбициозен ангажимент. Това означава, че нашите продукти са 100% неутрални по отношение на климата по целия жизнен цикъл на продукта: от транспорта на материали до нашата фабрика до производството на нашите води и доставката до всички търговски обекти в цялата страна. Българските потребители имат възможност да помогнат за насърчаване на промяната, като купуват продукти от компании, ангажирани в борбата с климатичните проблеми”, каза Петя Манастирска, ръководител „Устойчиво развитие и качество“ в „Девин“ ЕАД.

Това постижение е резултат от дългогодишни усилия в едновременно няколко посоки. За да стане изцяло въглеродно неутрална компания, „Девин“ ЕАД първо изчислява пълния си въглероден отпечатък от производството до доставката на крайните продукти през 2019 г. и предприема конкретни стъпки за избягване и намаляване на по-голямата част от емисиите. Както се вижда от първия доклад за устойчиво развитие на компанията, публикуван в средата на 2020 г., средно за литър бутилирана вода, потреблението на енергия е спаднало с 5,4% само за една година. От 2020 г. заводът в Девин работи със 100% зелена електроенергия, постигайки намаление с повече от 6000 тона CO2 годишно (-18% от общия CO2 отпечатък на „Девин“). Компанията оптимизира процесите си на съхранение, товарене и транспортиране и ревизира политиката си на снабдяване, за да увеличи дела на местните доставчици и така да постигне по-кратък маршрут при доставки на стоки и материали за завода. Още през 2019 г. 55% от доставчиците са били разположени в района на град Девин, а всички стратегически доставчици са в радиус от 500 км от завода. Нещо повече, 80% от тези стратегически доставчици са сертифицирани от EcoVadis, независима глобална платформа, използвана за устойчиво снабдяване. Повече от десетилетие опаковките се усъвършенстват чрез олекотяване и еко дизайн и всички бутилки продължават да са 100% рециклируеми, включително капачката и етикетът.

За да компенсира количеството неизбежни въглеродни емисии от дистрибуцията и да постигне пълна въглеродна неутралност, „Девин“ ЕАД закупува проверени въглеродни кредити за зелена енергия. Инвестицията също остава местна и е в най-големия вятърен парк в България – „Свети Никола“, опериран от AES.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement