Connect with us

Общество

Десетото издание на София Прайд 2017 привлече рекорден брой участници и подкрепа

Avatar

Публикувано

на

Sofia Pride 3 2

Над 3000 души взеха участие в най-голямото правозащитно събитие в България – София Прайд, и превърнаха това шествие в най-многобройното от десетгодишната история на събитието досега. Преброяването на участниците беше осъществено чрез обозначения, които се поставяха на влизане в сборния пункт на шествието на Паметника на Съветската армия.

Десетото мирно шествие на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) и техните близки и приятели – София Прайд 2017, се проведе под надслов „Да прогоним предразсъдъците“. Трима пъстроцветни кукери поведоха шествието, за да прогонят злия дух на хомофобията и трансфобията от българското общество. Преобразяването на кукерската традиция за София Прайд в цветове и елементи, свързани с ЛГБТИ общността, носи посланието, че усилията трябва да се насочат към премахване на вътрешните ни бариера, а именно — предразсъдъците към различните.

Sofia Pride 4

„Десетилетие след първия София Прайд много повече хора се осмеляват да бъдат открити за своята нехетеросексуалност и полова идентичност. На тези смели и открити хора, които вече всяка година идват на София Прайд, вече не им се налага да носят маски и те споделят, че това е положително усешане. Кукерите, начело на шествието днес, имаха за цел да се противопоставят на онези, които слагат маската на предразсъдъците ежедневно. Мисля, че успяхме!“, заяви Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд.

Организационният комитет на София Прайд отправя специални благодарности към СДВР за осигуреното гладко протичане на цялата седмица на прайда и самото шествие. До момента организаторите не са получили съобщения за сериозни инциденти.

Sofia Pride 5

Тази година за първи път зад София Прайд открито застават рекорден брой компании. Над 20 фирми и бизнеси, малки местни производители и международни марки заявяват подкрепата си за шествието за равни права. Фасадата на един от символите на столицата – Националният дворец на културата, също бе осветена ден преди София Прайд, с цветовете на дъгата – международно признатият знак на движението в подкрепа на правата на ЛГБТИ общността у нас.

Advertisement

Осемнайсет дипломатически мисии, УНИЦЕФ – България и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България подкрепиха София Прайд с обща декларация.

Основната и краткосрочна цел на прайда е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото. София Прайд настоява за признаване на престъпленията от омраза на основата на сексуална ориентация и полова идентичност в Наказателния кодекс, узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половата самоидентификация и сексуалната ориентация на партньорите и др.

Sofia Pride 1 3

През 2017 г. партньори в организирането на София Прайд са рекламна агенция NEXT-DC и PR агенция AMI Communications.

 

Фотограф – Анастас Търпанов

Advertisement
Continue Reading
Advertisement