Connect with us

Култура

Детската книжка “Юлиан е русалка“ излиза на български

Avatar

Публикувано

на

Книгата „Юлиан е русалка“ излиза на българския пазар. Това е дебютната книга на американската писателка и илюстраторка Джесика Лъв, а в България е издавана от фондация GLAS.

Книгата разказва за малкия Юлиан, който вижда в метрото няколко русалки. Вдъхновен от тях, той си създава вкъщи с подръчни материали костюм, който прилича на техните. Когато баба му го вижда, тя не му се скарва, а го подкрепя. Но по-голямата изненада за Юлиан тепърва предстои. Книгата разказва за едно момче и неговата баба, но е история и за това как изглеждаме в очите на хората, които ни обичат.

„Юлиан е русалка“ е преведена на 15 езика, включително корейски, китайски, финландски и каталунски. Книгата получава голямо одобрение от критиците заради емоционалната си дълбочина и артистичното решение на авторката да смеси водни бои, гваш и мастило в илюстрациите. Носител е на серия награди, включително от Панаира на детската книга в Болоня 2018, Stonewall Book Award и е в списъка на списание New York за най-добри детски книги.

Изданието се разпространява безплатно от днес, през сайта на фондация GLAS, като единствено се заплаща куриерската услуга. 

Фондация GLAS е основана през 2014 г. с цел положителна промяна в живота на ЛГБТИ общността в България и равноправното й приемане и интегриране в българското общество. Чрез проектите и инициативите си фондацията работи за пълноценното участие на ЛГБТИ+ хората във всички аспекти на живота, като фокусира усилията си върху промяна на стереотипите и приемането на ЛГБТИ+ хората в семейната, работната и обществената среда. 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement