Connect with us

Музика

Детският хор на БНР отваря българо-японската музикална съкровищница

Avatar

Публикувано

на

Detski radiohor 1

снимка: PR

Младите таланти от Детския хор на БНР ще представят впечатляваща програма от съвременни образци от японската и българската хорова съкровищница. Необикновеното музикално събитие ще се проведе на 5 ноември от 19:00 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а входът е свободен за всички, които желаят да се докоснат до изкуството на малките професионалисти от Детския радиохор.

Освен напълно обновената музикална програма, публиката ще има възможността да чуе и вечни песни, превърнали се в образец на японско-българските приятелски връзки. Това са пиеси по музика на акад. Христо Недялков и стихове на проф. Тацуро Мацумае, президент на Токайския университет.

Концертът се организира от Асоциацията на завършилите Токайския университет в България и Катедра „Музика“ към Факултета за начална и предучилищна педагогика на Софийския университет. Тази година се отбелязват 30 години от основаването на Факултета и 20 години от създаването на специалност „Музика“ към него. Детският радиохор взима традиционно участие в ежегодните издания на Дните на японската култура, като асоцииран член на завършилите Токайския университет в България.

Детският хор на БНР е създаден през 1960 г. от акад. Христо Недялков (1932 – 2013). В своята 55-годишна история хорът е носител на редица национални и международни награди, а през 2002 г. той и неговият диригент получават почетното звание на Европейската комисия „Посланик на европейската култура“.

Advertisement

От 2013 г. до днес диригент на Детския хор на БНР е Венеция Караманова, дългогодишен сътрудник на маестро Христо Недялков.

Децата разнасят славата на българското музикално и певческо изкуство по целия свят. За първи път хорът концертира в Япония през далечната 1967 г. по покана на основателя и тогавашен президент на Токайския университет проф. Шигейоши Мацумае. От тогава до днес хорът е гостувал 18 пъти в Япония, изнесъл е около 500 концерта в над 150 японски града.

Събитието е част от 26-ите дни на японската култура и се осъществява с подкрепата на посолството на Япония в България.

Continue Reading
Advertisement