Connect with us

Lifestyle

Деца пишат безценни приказки през цялата 2015 г.

Avatar

Публикувано

на

С провеждането на първата от серия творчески работилници гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може) удължава кампанията „Безценни приказки“, в която всички деца на България заедно пишат книга.

Навръх Гергьовден младата писателка Диана Петрова от „Подари ми приказка“ събра малчугани от 8 до 12 години, изкушени да дадат воля на своята фантазия, за да пишат заедно приказка. Заниманията протекоха по предварително разработен сюжет, създаден по модел на приказките-игри от различни популярни разказвачи като Джани Родари и Владимир Проп. След като написаха вълшебната история, децата сами илюстрираха своята приказка.

Инициативата ще продължи със серия от творчески работилници в предстоящите месеци, които ще превърнат измислянето на детски приказки в атрактивен инструмент за откриване и споделяне на общи човешки ценности между българите. Фантастичните истории, споделени на www.prikazki.bg до края на 2015 г., ще бъдат издадени в една голяма книга. MoveBG събира приказки от всички деца: на всяка възраст, от България, в емиграция, от деца в неравностойно положение. Книгата ще бъде изцяло написана и илюстрирана от малки добродетелници и ще се разпространява безплатно на местата, където има най-голяма нужда от нея.

Домакин на работилницата на  6 май беше ИКЕА, като част от подкрепата си за кампанията на MoveBG “Безценни приказки: децата на България създават заедно книга”. Шведската култура нямаше да е възможна без приказните герои Пипи Дългото чорапче, Емил от Льонеберя, Карлсон и Роня, вдъхновили поколения деца по целия свят, убедени са от компанията.

Continue Reading
Advertisement