Connect with us

Култура

Днес излиза „Киносценарият. Основи на киносценаристиката” от Сид Фийлд

Avatar

Публикувано

на

На 14 октомври излиза от печат „Киносценарият. Основи на киносценаристиката”, уникален по своя обхват труд, посветен на  изкуството и занаята на писане на сценарии.

Киносценарият. Основи на киносценаристиката“ (превод: Надя Баева, ИК „Колибри“) се превръща в „мигновена сензация” и гореща тема на обсъждания в киносредите още с първото си издание. Според автора писането на филмов сценарий е творчески процес, който може да бъде научен. Филмите са комбинация от изкуство и наука; технологичната революция буквално промени начина, по който виждаме филмите, съответно промени и начина, по който пишем сценариите за филми. Но каквито и промени да са направени в реализирането на материала, естеството на писането на филмови сценарии си е същото, каквото е било винаги: филмовият сценарий е история, разказана с картини, с диалог и описание и поставена в контекста на драматична конструкция. Това е изкуството на визуалното разказвачество. А както знаем, „един режисьор може да вземе чудесен сценарий и да направи от него чудесен филм, може да вземе чудесен сценарий и да направи ужасен филм, но не може да вземе ужасен сценарий и да направи чудесен филм.”

Наричат Сид Фийлд „гуру на всички сценаристи“.  Бестселърите му „Киносценарият“, „Наръчник на сценариста“ и „Сценаристи, решете проблемите си“ са приемани като „библии“ във филмовата индустрия. Претърпели са вече по 40 издания и са задължителни учебници в престижни курсове в над 400 колежа и университета в Америка. Популярни са и по света с преводи на 29 езика. Фийлд е първият от Американската асоциация на филмовите сценаристи, влязъл в престижната Зала на славата. Води семинари за писане на филмов сценарий в много страни на Южна Америка, Европа и в Южна Африка.

 

Continue Reading
Advertisement