Connect with us

Култура

Днес излиза „Мълчание” – романът, който вдъхнови Мартин Скорсезе

Avatar

Публикувано

на

Cover Mylchanie

На 4 януари излиза класическият роман на Шюсаку Ендо „Мълчание”, претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе!

Мълчание“ (превод: Маргарита Укегава, изд. „Колибри“) е драматичен епистоларен разказ, който осветлява една слабо позната част от историята на Япония. Действието се развива през XVII век. Шогунът е издал указ за изгонването на всички католически мисионери, но християнството продължава тайното си съществуване. В същото време в Рим, в средите на Римокатолическата църква, се разнася мълва, че Крищовау Ферейра, високоуважаван мисионер в Япония, се е отрекъл от вярата си. Трима млади португалски свещеници заминават за Страната на изгряващото слънце, за да установят истината за учителя си, както и за да продължат разпространяването на християнството по тези далечни земи.

„В екранизацията на романа не участват жени, но филмът е за любовта, за силата да надмогнеш егото и гордостта си, за самата природа на християнството”, споделя живата легенда на съвременната кинематография Мартин Скорсезе, който вдъхва нов живот на творбата, претворявайки я на големия екран. Филмът с участието на Лиъм Нийсън, Андрю Гарфийлд и Адам Драйвър ще бъде показан у нас в рамките на „Киномания” на 14 януари от 19:00 ч. в зала 1 на НДК.

Шюсаку Ендо е роден през 1923 г. в Токио и заедно със семейството си още на тригодишна възраст попада в Далян, Манджурия. По-късно се връща в Япония и завършва френска литература в университета Кейо. През 1950 г. изучава френска католическа литература в Лионския университет. Влиянието на писатели като Жорж Бернанос и Франсоа Мориак върху стила му на писане е очевидно. След завръщането си в Япония изцяло се посвещава на литературата. Автор е на „Белият човек“, удостоен с награда Рюноске Акутагава, „Море и отрова“, „Уважаеми господин глупак“, „Вулкан“ и др. През 1966 г. излиза шедьовърът в творчеството му – Мълчание“, за който е удостоен с наградата Джуничиро Танидзаки, както и с други отличия. Наричан с основание японският Греъм Грийн, Шюсаку Ендо се интересува от теми, които по значимост далеч надхвърлят границите на Япония и му носят световно признание.

Continue Reading
Advertisement